СБХ отбелязва 80 години с нетрадиционна "Идея за дом"

Съюзът на българските художници отбелязва 80 години от създаването си с нетрадиционна изложба, наречена "Идея за дом", предаде репортер на БГНЕС.

През 1932 година различни дружества се обединяват в Съюз на дружествата на художниците. И СБХ приема, че е наследник на този съюз, каза председателят на СБХ художникът Любен Генов. 10 куратори с 9 проекта са представени в една изложба – "Идея за дом". Това е проект, който има за цел да представи по един съвременен начин разнообразната художествена продукция на най-голямата творческа организация в България. Идеята е постиженията на автори от всички поколения да бъдат показани на публиката по начин, който най-добре да разкрие техния потенциал.

Концепцията е на Мария Василева, която отбеляза, че това е един опит да се промени съюзът – една трудна задача. В този дом трябва да се чувстват добре не само членовете на съюза, но и другите художници, както и посетителите, каза тя. А проф. Десислава Минчева добави, че изложбата е опит за преодоляване на стереотипите на подобни чествания. "Идея за дом" иска да подчертае смисъла на организацията като дом на творчески експерименти, колегиална конкуренция и динамично общуване. Да направи разрез на този дом, да надникне в различните етажи и да представи пред обществото една моментна снимка на неговите обитатели, такива, каквито са те сега.

Отделните пространства са като елементите, без които изграждането на обща къща и общ живот е невъзможно. Оттук са изведени и темите на съставните изложби. Всяка от тях е развита от куратор в отделно изложбено пространство. За пълното изразяване на всеки елемент-тема са избрани автори, работещи с различни изразни средства, което предпоставя преодоляването на границите между видове и жанрове. Куратори са: Андрей Даниел и Олимпия Николова, Божидар Бояджиев, Весела Радоева, Иво Бистрички, Йово Панчев, Мария Василева, Петер Цанев, Станислав Памукчиев, Филип Зидаров.

Станете почитател на Класа