Роженски мечки срещу бистришки тигри – предизвикателство за Борисов

Заплашената от затваряне обсерватория "Рожен" е принудена да търси всевъзможни начини за излизане от трудното финансово положение, което може да доведе до фалита й след по-малко от месец. Учените от астрономическия комплекс предложиха атрактивно решение на проблема – видяха го във футбола.

Служителите на обсерваторията сформираха отбора "Роженските мечки", чиято цел е чрез мачове да събира допълнително пари за научно-изследователска дейност.

Почетната покана за първи съперник на терена получиха бистришките тигри - отборът, в който играе и премиерът Бойко Борисов. Астрономите се надяват заради височайшия играч да успеят да продадат по-голям брой билети за предстоящото футболно дерби. А идеята е с парите от публиката на място и от телевизионни права да се финансира обсерваторията, съобщава БГНЕС.

В официално обръщение в интернет клип капитанът на отбора на роженските мечки - Янко Николов, който е оператор на големия телескоп в астрономическия комплекс, кани бистришките тигри да премерят сили на футболното игрище.

„Последните три години Рожен страда от сериозен недостиг на средства. През 2010 г. бяха отпуснати допълнително пари за функциониране. Няма индикации това да се случи тази година и затова ние търсим алтернативни начини за набавяне на средства. Затова искам да ви представя нашия футболен отбор „Роженските мечки”, обяснява капитанът.

Преди дни bTV алармира, че националната обсерватория е в окаяно финансово положение и след около 3 седмици е напълно възможно да затвори врати. Ден след появата на тази тревожна информация обаче, министър-председателят отхвърли сценария за затваряне на съоръжението и намекна, че проблемът се преувеличава. „Всяка година обсерваторията затваря и още не е затворила”, бе коментарът на Борисов.


Станете почитател на Класа