Турция иска от Лувъра "откраднатите" произведения от епохата на Османската империя

Новооткритото в известния парижки музей Лувъра крило, посветено на ислямското изкуство, се озова в центъра на скандал. В музея са постъпили жалби от страна на турските власти, които настояват музеят да върне "откраднатите" произведения на изкуството, съобщи ИТАР-ТАСС.

Става въпрос за един от централните експонати - керамични пана от епохата на Османската империя. Те са украсявали гробниците на турския султан Селим II, Мурад III и библиотеката на султан Махмуд I. Въпреки това, според представители на Министерството на културата на Турция, в края на XIX - началото на ХХ век произведенията на изкуството „са били контрабандно изнесени от страната." Според турските медии, Анкара вече е започнала процедурата за връщане на керамиките.

В същото време, в Лувъра до този момент не са получили никакви официални искания от страна на Турция.

Според администрацията на музея, колекцията на ислямското изкуство е формирана в съответствие с международните стандарти, включително по отношение на Конвенцията на ЮНЕСКО за културни ценности от 1970.

Що се отнася до керамични фрагменти, те наистина са дошли във Франция в края на миналия век. "Тяхната покупка или дарение са направени в пълно съответствие с предписанията, които са в сила по това време", подчертават от музея. От там изключват възможността за връщане на паната на Турция.


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа