Плевнелиев: България ще поиска повече стипендии за студентите ни в Китай

В отношенията на България със страните от Азия е необходим фокус както върху бизнеса, така и в областта на образованието и обмена на студенти. Въпросът за обучението на студенти е сред приоритетните за България в отношенията с държави като Виетнам и предстои да бъде обсъден от държавния глава и по време на предстощата му визита в азиатската държава във втората половина на февруари догодина. Страната ни ще поиска и повече стипендии за български студенти в Китай. Това съобщи президентът Росен Плевнелиев пред български възпитаници от Лаос, които прие на среща вчера във Виентян, столицата на страната. Сред тях са възпитаници на Консерваторията в София и на български музкални училища и училища по изкуствата, на Лозаро-винарския институт в Плевен, лекари и математици.

Само през последните години повече от 200 български училища са отворили врати в чужбина, а за първи път стратегията за българите зад граница ще бъде обсъдена от представители на българските общности от цял свят на форум в Брюксел под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова. Целта е до края на тази година да има съгласувана с българите зад граница национална стратегия. Президентът Плевнелиев допълни, че е необходимо да се създаде база с данни за сънародниците ни в чужбина, а полезна инициатива е създаването на единна интернет платформа за диалог на българските общности, която да даде информация и къде се намират сънародниците ни, за да бъде по-ефективна комуникацията на държавата с тях и помежду им. Трябва обаче да бъдете активни и да проявявате инициатива, обърна се държавният глава към българските възпитаници. Президентът подчерта и усилията, които България полага, за да поддържа тесните контакти с българите от историческата дисаспора в Молдова, Украйна и Сърбия и като отговор на демографската криза, която е проблем за цяла Европа.

Президентът Росен Плевнелиев пристигна вчера в лаоската столица Виентян за участие в Деветата среща на върха на държавните и правителствените ръководители на страните членки на Азиатско-европейския форум АСЕМ. В първия ден от визитата си държавният глава ще проведе поредица от срещи с премиера на Китай Вън Цзябао и с министър-председателите на СР Виетнам Нгуен Тан Зунг, на Република Корея Ким Хуанг Шик и на Сингапур Ли Сиен Лун.

В Националната съвещателна палата в лаоската столица президентът Плевнелиев ще бъде посрещнат официално от президента на Лаос Чумали Саясон, след което ще вземе участие в официалната церемония по разширяването на АСЕМ с Швейцария, Норвегия и Бангладеш.

Президентът Плевнелиев ще присъства на церемонията по откриването на 9-та Среща на върха на Азиатско-европейския форум и ще направи изказване на тема „Глобално икономическо предизвикателство: споделяне на опита от финансовата криза" в първата пленарна сесия на форума, посветена на икономически и финансови въпроси.

Деветата Среща на върха на АСЕМ ще се проведе под надслов „Приятели за мир, партньори за благоденствие". Сред участниците във форума са президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой, председателят на ЕК Жозе Барозу, президентите на Франция, Кипър, Чехия, Индонезия, Република Корея, Латвия, Монголия, Мианмар, Филипините, Конфедерация Швейцария, султанът на Бруней, правителствени ръководители и министри на държави от Европа, Азия и Тихоокеанския регион.
Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа