На този етап няма информация да се строи ядрена централа в Иниада

Все още се очаква официална информация от Турция за това дали в пограничния район до село Резово ще се изгражда АЕЦ или ТЕЦ. Това заяви пред БНР областният управител на Бургас Константин Гребенаров.

Още преди 10 дни, когато се появиха първите информации по тази тема, направих запитване до турското консулство. За съжаление, този период съвпадна с курбан байрама, а по-късно и с националния празник на Република Турция. От консулството ме увериха, че щом започнат работните дни, ще получат информация, посочи той.

През двата почивни дни получих предварителна информация по телефона, че на този етап няма информация да се строи ядрена централа в Иниада. В момента има единствено частни инвестиционни намерения за строителство на ТЕЦ. Законът в Турция позволява това да бъде частна инициатива и по всяка вероятност това става, тече проучване на терена. Знам, че и турските граждани от граничния район Иниада се съмняват в това и го изразиха с протест, но аз ви казах, че това е предварителна информация. Тя не е писмена. Очаквам тази седмица да получа подробен доклад, който ще съдържа официалната позиция на турските власти, коментира Гребенаров.

Миналата седмица на няколко пъти се свързвах и с външно министерство, но и там няма още официална информация от турска страна. Кметовете от общините по Южното Черноморие засега изчакват официалното становище и едва тогава ще мислят какво да предприемат, каза още губернаторът на Бургас.

www.cross.bg/1336422

Станете почитател на Класа