Продават на търг немска шифровъчна машина "Енигма" от времето на Втората световна война

На търг в аукциона Бонамс в Лондон е изложена шифровъчна машина "Енигма" от времето на Втората световна война. Трироторната "Енигма" е използвана от вермахта за шифроване и дешифроване на секретни съобщения.

Екземплярът е произведен през 1941 година и е в отлично работещо състояние. Търгът ще се проведе на 14 ноември, а оценката на предмета е на около 40 - 50 хил. паунда.

Сътрудници на аукционната къща съобщават, че най-ценното на този екземпляр е в неговата конструкиция. Там не са правени никакви изменения.  В края на войната от Германия много "Енигми" са били изнесени като трофей от съюзниците и са допълнени със съвременни детайли.   
През 2010 година една "Енигма" си тръгва от аукцион срещу 67 250 паунда, въпреки, че е била осъвременена със захранващо устройство.

"Енигма" е изобретена от немският електроинженер д-р Артур Шербиус, който на 23 февруари 1918 г. получава първи патент за шифровъчна машина. За нейното производството на 9 юли 1923 година в Берлин се създава Акционерно дружество „Шифрови машини“. Първоначално "Енигма" е замислена като гражданска криптографска система, която да се продава свободно.

В края на 20-те години на ХХ век обаче военните институции проявяват засилен интерес към изобретението, така че машината скоро изчезва от цивилния пазар. На нарастващата военна мощ на Райха ѝ е необходима сериозна криптографска система, така че нищо вече не стои на пътя на възхода на "Енигма".

Различните специалисти сочат различен брой произведени по време на Втората световна война машини - между 30 000 и 200 000 бройки. До края на войната се сменят различни модели и варианти на "Енигма". Най-използваният е "Енигма - I", който от 1930 г. е на въоръжение в Райхсвера, а по-късно и във Вермахта.


Станете почитател на Класа