Мюсюлманите честват Курбан байрам

Свещеният празник Курбан байрам започва днес с молитва в 1100 джамии в страната.

Празникът ще бъде честван от близо 1,5 млн. мюсюлмани в България, казва пред БТА заместник-главният мюфтия у нас Ведат Ахмед.

В София празничната молитва ще започне в 08:32 ч., а в останалите райони на страната в зависимост от географското разположение с няколко минути по-рано - колкото по на изток се намират, толкова по-рано, уточни Ахмед.

След байрамския намаз (молитва), следва проповед на имама и молитва за благополучие и опрощение, за мира на цялото човечество, обясни Ведат Ахмед.

Курбан байрамът продължава четири дни и свършва след следобедния намаз на четвъртия ден.

В първия ден на байрама трябва да се даде садака (подаяние).

Празникът е свързан със силата на вярата и готовността за жертвоприношение в името на Аллах и символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението.  

Курбан байрамът се предшества от деня Арефе, в който мюсюлманите трябва да постят. Нощта срещу Курбан байрам е благословена, вярва се, че в тази нощ молитвите се сбъдват.

Главно мюфтийство ще дари близо 1000 курбана на нуждаещи се, на Домове за възрастни и за сираци по случай свещения за мюсюлманите празник Курбан байрам, който започва на 25 октомври, съобщи за БТА главният секретар на Главно мюфтийство Ахмед Ахмедов.

За пореден път тази година мюфтийството ще направи дарение за Дома на отец Иван в Нови хан.

През миналата година за празника са дарени близо 700 курбана. Тази година са повече, тъй като Главното мюфтийство е организирало специална кампания за набиране на дарения, чиято обща стойност стойност е близо 300 хил. лв.


Станете почитател на Класа