Китайското „Небесно око“ хвана сигнали от извънземни цивилизации?

Китайското „Небесно око“ хвана сигнали от извънземни цивилизации?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.06.2022
  • Сподели:

Китайското министерство на науката заяви, че неговият гигантски телескоп може да е открил сигнали от извънземни цивилизации. В съобщението се казва, че сигналите са били идентифицирани тази година от телескопа „Sky Eye“, („Небесно око), най-големият в света.

Въпреки това учени в програмата казаха, че има вариант и новите сигнали да са просто радиосмущения.

Други китайски учени обаче твърдят, че гигантският телескоп на страната „Sky Eye“ може да е уловил признаци на извънземна цивилизация.

Изследователи от Пекинския педагогически университет откриха „няколко случая на възможни технологични следи от извънземни цивилизации“, според доклад, публикуван във вторник в Science and Technology Daily, официалният вестник на Министерството на науката и технологиите на Китайската народна република.

Сигналите са открити от китайския сферичен радиотелескоп с 500 метра апертура (FAST), единственият гигантски радиотелескоп с една чиния в света. Известен е с неофициалното си име „Небесно око“ („Sky Eye“), пише вестникът.

Космологът Джан Тонгджи, някога наричан „най-големият ловец на извънземни в Китай“, каза, че FAST е открил „няколко теснолентови електромагнитни сигнала, различни от всичко подобно откривано в миналото“, пише вестникът. Джанг също е цитиран от вестника, че новите сигнали може да са просто радиосмущения.

„Възможността подозрителният сигнал да е някакъв вид радиосмущения също е много голяма и трябва да бъде допълнително потвърдена или изключена. Това може да е дълъг процес.“ казва Джан.

Както вече съобщи Азми Харун от Insider, телескопът FAST, който се намира в провинция Гуейджоу, може да открива слаби радиовълни от пулсари и материали в далечни галактики. Той беше завършен през 2016 г., а обсерваторията струва 171 милиона долара.

От септември 2020 г. една от основните функции на телескопа е да търси извънземен живот. Пекинският университет работи заедно с учени от Калифорнийския университет в Бъркли по програмата.

Към днешна дата тези изследователи са идентифицирали два набора сигнали от 2019 г. при обработка на данни през 2022 г. и един набор от сигнали от тази година, казва Джанг пред Science and Technology Daily.

 

 

Станете почитател на Класа