Астрономи откриха планети по-добри за живот от Земята

Астрономи откриха планети по-добри за живот от Земята
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.04.2021
  • Сподели:

 

Животът на Земята може да не е винаги перфектен, но повечето хора винаги са предполагали, че нашата планета е най-доброто място за живот. Но това може и да не е така. Астрономи определиха две дузини „супер обитаеми“ планети, които всъщност може да са по-добри от Земята за живот.

 

„Свръх обитаемите“ планети включват тези, които са по-стари, малко по-големи, малко по-топли и евентуално по-влажни от Земята. По-конкретно по-старите планети може да са предложили на живота повече време за еволюция, твърдят изследователите от Вашингтонския щатски университет.

 

Водещият автор, Дирк Шулце-Макух казва: „С идването на следващите космически телескопи ще получим повече информация, така че е важно да изберем някои конкретни цели.“

 

„Трябва да се съсредоточим върху определени планети, които имат най-обещаващите условия за сложен живот. Трябва обаче да внимаваме да не се ограничаваме в търсене на втора Земя, защото може да има планети, които може да са по-подходящи за живот от нашата. “

 

24-те най-добри претенденти за супер обитаеми планети са на повече от 100 светлинни години, но Шулце-Макух казва, че проучването може да помогне за фокусиране на бъдещите усилия за наблюдение.

Изследователите са търсили сред 4500 известни екзопланети извън нашата Слънчева система за кандидати, които могат да бъдат дори по-обитаеми от Земята.

 

Шулце-Макух казва: „Понякога е трудно да си представим този принцип на супер обитаемите планети, защото смятаме, че имаме най-добрата планета. Имаме голям брой сложни и разнообразни форми на живот и много, които могат да оцелеят в екстремни среди. Добре е да имаме адаптивен живот, но това не означава, че имаме най-доброто от всичко. „

Обитаемостта не означава, че тези планети определено имат живот, просто имат условията, които биха благоприятствали живота.

 

Изследователите са избрали планетарно-звездни системи с вероятни скалисти планети, обикалящи в обитаемата зона на течната вода на звездата си, от събрания Архив на транзитните екзопланети на Kepler Object of Interest.

Макар Слънцето да е центърът на нашата Слънчева система, то има относително кратък живот, под 10 милиарда години. Нужни са били почти 4 милиарда години, за да се появи някаква форма на сложен живот на Земята. Много подобни на нашето Слънце звезди, наречени G звезди, може да останат без гориво, преди сложният живот да може да се развие.

 

Освен че разглеждат системи с по-хладни G звезди, изследователите разглеждат и системи с K джуджета звезди, които са малко по-хладни, по-малко масивни и по-малко светещи от нашето слънце. K звездите имат предимството на по-дълъг живот от 20 до 70 милиарда години. Това би позволило на техните планети да остареят, както и да даде на живота повече време да премине към сложността, намираща се в момента на Земята.

 

Размерът и масата също имат значение. Планета, която е с 10% по-голяма от Земята, трябва да има по-голяма обитаема площ. Очаква се, че планета имаща около 1,5 пъти масата на Земята, ще запази вътрешното си нагряване чрез радиоактивен разпад по-дълго и също така ще има по-силна гравитация, за да запази атмосферата за по-дълъг период от време.

 

Сред 24-те най-добри кандидати за планети подходящи за сложен живот, никоя не отговаря на всички критерии за супер обитаеми планети, но една от тях има четири от критичните характеристики, (да са по-стари, малко по-големи, малко по-топли и по-влажни от Земята), което я прави много по-удобна за живот от нашата родна планета.

 

 

 

Станете почитател на Класа