Болест кара мечки да се държат като кучета с хората

Болест кара мечки да се държат като кучета с хората
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.04.2021
  • Сподели:

Загадъчно мозъчно заболяване кара млади черни мечки в Калифорния да станат като кучета и по-малко да се страхуват от хората. Неврологичното разстройство кара дивите животни да проявяват прекалено приятелско поведение и да се чувстват напълно комфортно сред хората.

 

Според Калифорнийския Департамент по риба и дива природа (CDFW), поне четири мечки са проявили симптомите през последната година. Поведението им, което включва лек наклон и треперене на главите им, обърква ветеринарите и биолозите.

 

Видеоклипове на една млада черна мечка станаха известни в социалните мрежи, след като тя попадна сред хора в ски курорта Northstar.

 

Мечката стъпи на дъска на сноубордист, докато той засне и публикува срещата с нея в Instagram:

Тази мечка, която вече е на три години и се казва Бенджи, беше преместена в сграда, управлявана от организацията „Хуманно общество“ в Сан Диего, където получава ветеринарни грижи.

 

Друга подобно засегната млада мечка се появи в завод в Полок Пайнс, окръг Ел Дорадо миналия месец. Мечката показвала малко страх и игнорирала виковете и шумове, целящи да я прогонят. След това се преместила в задния двор на жилище, където хората започнали да я хранят с ябълки и ягоди.

 

Говорител на CDFW казва: „В един момент мечката скочи в отворения багажник на пикапа, и не се страхуваше от опитите да се приближим до нея и да я погалим.“

 

Служители от „Дивата природа“, които отишли да посетят мечката, заявяват, че тя проявява „кучешко“ поведение. „Мечката седеше във вътрешния двор, вдигаше ябълките и ядеше пред хората, които казаха, че са се привързали към нея“.

 

Говорителят на CDFW казва: „Физически и психически мечката просто не изглеждаше съвсем нормално, ходеше странно и не реагираше, както би трябвало да го прави нормална мечка.“

 

 

 

 

Природозащитниците отвели животното е в лаборатория, където ветеринарните лекари могат да го наблюдават. Те открили, че мечката има периодично треперене и наклон на главата, което показва неврологични аномалии. Мечката също имала само една четвърт от теглото на средна черна мечка на нейната възраст.

 

В крайна сметка тя била евтаназирана, аутопсирана и изследвана. Учените откриват енцефалит, възпаление на мозъка, обикновено причинено от вирус. Това бил четвъртият такъв скорошен случай в района.

 

Д-р Брандън Мънк, ветеринарен лекар от CDFW, казва: „В този момент не знаем какво причинява енцефалита, така че не знаем какви, ако има такива, са рисковете за здравето на тези мечки и за други животни.“ Млади черни мечки с това състояние са били идентифицирани преди това в съседния щат Невада.

 

От „Отдела за дивата природа“ на Невада заявиха, че е имало нарастващ брой срещи в гористия район на басейна Тахо, между хора и мечки, показващи неврологични аномалии.

 

Ветеринари и биолози от агенциите за дивата природа на двата щата са се срещнали този месец, за да направят оценка на проблема. Те са открили пет нови вируса, докато са изследвали засегнатите мечки, но не знаят дали някой от тях е отговорен за състоянието им.

 

Популацията на черните мечка в Калифорния се е утроила през последните четири десетилетия и сега достига към 40 000. Мечките са по-често срещани сред хората, а скитанията им в градини и дворове, търсещи храна, стават все по-чести.

 

В последно време близостта им до хората също поражда страхове от вирус, който може да скача евентуално и към хора. Джейми Шърман, ветеринарен лекар от Университета в Калифорния, заявява пред вестник Sacramento Bee: „Вирусите, които бяха открити в тези мечки, не е известно да засягат хората“.

 

 

 

Станете почитател на Класа