Откриха истинската възраст на земното ядро

Откриха истинската възраст на земното ядро
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.02.2021
  • Сподели:

Учените пресъздадоха адските условия в сърцето на нашата планета в лаборатория – и сега вярват, че твърдото ядро ​​на Земята е на възраст около милиард години, далеч по-младо от предполаганото доскоро.

 

Изследователите измерили проводимостта на желязото – материалът, който образува земното ядро, при налягане, по-голямо от един милион атмосфери и температури, по-високи от тези на повърхността на слънцето.

 

Те постигат тези условия чрез пресоване на лазерно нагрети проби от желязо между две диамантени наковални.

Изследователите от Тексаския университет в Остин сега вярват, че твърдото вътрешно ядро ​​на планетата се е формирало преди един милиард до 1,3 милиарда години.

 

Откритието може да помогне на учените да разберат произхода на геодинамото на нашата планета – механизмът, поддържащ магнитното поле на Земята, който държи компасите, насочени на север и помага да се защити животът от вредните космически лъчи.

 

Професор Юнг-Фу Лин казва: „Хората наистина са любопитни и развълнувани да знаят за произхода на геодинамото, силата на магнитното поле, защото това допринасят за обитаемостта на планетата.“

 

Ядрото на нашата планета е съставено от желязо, с плътна вътрешна част ​​и течна външна. Но изследователите се борят да намерят обяснение за това кога се е образувало твърдото ядро, без да се изискват нереално високи температури за поддържане на геодинамото на Земята.

 

Новото изследване решава този парадокс, като намира решение, което поддържа температурата на сърцевината в рамките на реалистични параметри.

 

„Сблъскахме се с много проблеми и се проваляхме няколко пъти, което ни разочарова и почти се отказахме“, казва съавторът на статията Юджун Джан, доцент в университета в Съчуан в Китай. „Най-накрая го оправихме след няколко тестови опита.“

 

Лин казва, че с подобрената информация за проводимостта и преноса на топлина във времето, изследователите биха могли да направят по-прецизна оценка на възрастта на вътрешното ядро.

 

„След като всъщност знаете колко от този топлинен поток от външната сърцевина преминава към долната мантия, можете да помислите кога Земята се е охладила достатъчно до степен, че вътрешното ядро да ​​започне да кристализира“, казва той.

 

Тази нова възраст на вътрешното ядро ​​може да корелира с пик в силата на магнитното поле на Земята, както е записано от подреждането на магнитни материали в скали, образувани около това време.

 

Доказателствата сочат, че формирането на вътрешното ядро ​​е било съществена част от създаването на здравите магнитни полета съществуващи днес.

Станете почитател на Класа