В БАН разработват инжекционна и инхалационна ваксина срещу Covid

В БАН разработват инжекционна и инхалационна ваксина срещу Covid
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    13.11.2020
  • Сподели:

До края на годината съвместно с институт „Пастьор" ще разполагаме с прототип на ваксина срещу коронавируса и ще може да се премине към изследване, съобщи пред Радио София доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН.

Той поясни, че създаването такъв препарат тече особено динамично в световните лаборатории и в момента е трудно да се каже коя е най-напреднала и коя ще бъде ефективна.

Фирмите са по-смели в изказванията и дори бързат да сключват договори, но учените са по-умерени, защото знаят, че при дългите изпитвания ваксината може да се провали дори в последния етап.

Ако е вярно, това, което съобщават от различни държави - че вече са произвели ваксина, тогава пандемията щеше да бъде поставена под контрол, а това не е така, коментира доц. Чорбанов.

Той допълни, че с колегите си работят върху две форми ваксина - традиционната инжекционна, но и инхалационна. Друг тип медикаменти досега не са показали ефективност в борбата с вирусите, каза още ученият.

Станете почитател на Класа