Мозъкът на жената е метаболитно по-млад от този на мъжа

Чували сте израза „да имаш младо сърце“, но какво да кажем за „младите в мозъка“? Ново проучване показва, че мозъците на жените са биологично по-млади с около 3 години, от мъжете на същата възраст.

Изследователите са анализирали сканирането на мозъка на повече от 200 възрастни, като по-конкретно разглеждат метаболизма на мозъка, който се променя с възрастта.

 

0b6765bd509dc4c074cfec95b19e3f9c2be2ac65

 

Те установили, че на базата на тези метаболитни нива, женските мозъци се представят като около три години по-млади, отколкото мъжките мозъци от същата хронологична възраст.

Резултатите все още трябва да бъдат потвърдени в последващи проучвания. Но ако е вярно, изследователите предполагат, че наличието на метаболитно „по-млад“ мозък може да осигури на жените „известна степен на устойчивост към промените, свързани със стареенето“ в мозъка.

 

https://www.anetayoveva.com/files/711318faa07dec0fcebfa89fcc9f848e/a-mulher-criativa.jpg

 

Това на свой ред може да помогне да се обясни защо жените са склонни да изпитват по-малко спад в способностите си за мислене докато остаряват, пишат учените в изследване, публикувано на 4 февруари в списанието Proceedings of National Academy of Sciences.

„Това, което не знаем е, какво означава тази разлика“, заявява старши авторът на изследването д-р Ману Гоял, асистент по радиология в Университета по медицина „Вашингтон“, в Сейнт Луис. Възможно е обаче това да обясни защо „жените не изпитват толкова силни когнитивни упадъци, като мъжете, в по-късните години, … защото техните мозъци са ефективно по-млади“, обяснява д-р Гоял.

Основният източник на гориво за мозъка е захарта или глюкозата, но начинът по който мозъкът използва глюкозата се мени с възрастта. Когато хората са по-млади, те отделят повече глюкоза за метаболитния процес, наречен „аеробна гликолиза“, за която се смята, че помага за развитието и узряването на мозъка, включително за растежа на мозъчните клетки. Но тъй като хората стареят, мозъкът им изпитва намаляване на аеробната гликолиза, която достига много ниски нива до момента, в който те са на възраст около и над 60 години.

Но малко се знае за това, по какъв начин мозъчният метаболизъм се различава между мъжете и жените. В новото проучване учените анализирали сканиране на мозъчни образи на 121 жени и 84 мъже, на възраст от 20 до 82 години.

Те обучили машинен алгоритъм, за да намерят връзка между възрастта на хората и техния мозъчен метаболизъм. Така открили, че алгоритъмът би могъл да предвиди точно хронологичната възраст на даден човек въз основа на „метаболитната възраст“ на мозъка му.

След това те обучили машинния алгоритъм, използвайки само данни за метаболизма на мозъка на възрастни хора. След това учените поставили задача на този алгоритъм да изчисли метаболитната възраст на жените и на мъжете по отделно. Така открили, че алгоритъмът дава мозъчно-метаболитни възрасти за жените с 3.8 години по-млади от реалната им биологична възраст.

При същата процедура с мъжете, алгоритъмът съобщава, че мозъците им са с около 2.4 години по-възрастни от реалните им хронологични възрасти.

Интересното е, че разликата между мъжката и женската възраст на мозъка е била забележима дори при младите хора на 20 години. „Мозъците на мъжете започват зряла възраст с около три години по-възрастни от жените и това продължава през целия живот“, казва Гоял.

Изследователите отбелязват, че относителната „метаболитна младост“ на женските мозъци също е в унисон с малко по-дългия живот на жените в сравнение с мъжете.

Въпреки това, Гоял отбеляза, че разликата между мъжката и женската мозъчна възраст е сравнително малка в сравнение с други добре познати полови различия, като например височината на тялото.

Сега са нужни повече изследвания, за да се разбере по-добре, дали тази разлика във възрастта на мозъка влияе на риска от свързано с възрастта заболяване на мозъка, като болестта на Алцхаймер, например.

Гоял казва, че изследователите в момента работят по друго проучване, за да проверят дали откритието за разликата в метаболитната възраст на мозъка на жените и мъжете играе роля за относително по-умерения когнитивен упадък при жените в по-висока възраст в сравнение с  този при мъжете.

Станете почитател на Класа