МКС започва подготовка за полет до Марс

МКС започва подготовка за полет до Марс
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    02.06.2018
  • Сподели:

Следващият екипаж на Международната космическа станция, който ще потегли през юни, ще извърши серия от експерименти за подготовка на продължителни мисии до Луната и Марс, съобщи ДПА.

Сред оборудването, което ще бъде инсталирано на МКС, е триизмерен микроскоп, който работи в реално време и дава възможност за наблюдения на динамични клетъчни процеси, например как се развиват човешки имунни клетки в безтегловност. Проектът за изследване на ефекта от стреса върху имунната система ще бъде полезен и за обществото, но целта е по-специално да помогне за подготовка на астронавтите за продължителни космически полети. Друг физиологичен експеримент ще разгледа как се променя състоянието на белите дробове в космоса.

В областта на физиката ще бъдат тествани пясък и гранулат в условията на безтегловност. Експериментът ще е полезен за промишлеността и за икономии на енергия. Германският астронавт Александер Герст, за когото това ще бъде втора мисия, каза, че за шест месеца ще бъдат извършени около 300 експеримента. Поне половината от тях обаче ще са продължение от предишни мисии.

На борда ще бъде и робот, разработен в Мюнхенския университет. Той има изкуствен интелект IBM Watson и е изработен от специалисти на „Еърбъс" от полимерни материали и метални сплави с промишлени прахови 3D-принтери. Тежи около 5 кг и може да разпознава лица и гласове, да общува, да се движи самостоятелно. Роботът ще помага за поддръжката и ремонтните работи, ще документира експерименти и ще забавлява екипажа.

Станете почитател на Класа