Наздраве за дълъг живот, буквално

Оказва се, че една допълнителна бира или чаша вино всъщност може да ви помогне да живеете по-дълъг живот.

 

Проучване на хора достигнали над 90-годишна възраст, ръководено от специалиста по неврология в Калифорнийския университет д-р Клаудия Кауас, установява, че сред приблизително 1600 души на възраст между 90 и 99 години, тези, които консумират приблизително две чаши бира или вино на ден, живеят по-дълго с около 18% от тези, които са въздържатели.

 

bar-401546_640

 

„Нямам никакво обяснение за това, но твърдо вярвам, че умереното пиене подобрява дълголетието“, казва Кауас в официалната си презентация, изнесена на годишната конференция на Американската асоциация за напредък на науката в Остин, Тексас.

 

И сега едно за кураж! Наздраве!

 

Проучването е започнало през 2003 г. и изненадващо установява също, че хората, които са били с наднормено тегло (но не и със затлъстяване) през 70-те си години, са живели по-дълго от нормалното или от хората с по-ниско тегло.

„Не е лошо да сте слаби, когато сте млади, но е много лошо да сте слаби, когато сте стари“, каза Кауас в презентацията си, цитирана от Newsweek.

 

Rentner mit Gehstock

 

И накрая, да работиш по-дълго, също така изглежда че подобрява шансовете за по-продължителен живот.

 

Участниците в изследването, които прекарват два часа на ден в работа или се занимават с хоби, са с 21% по-малка вероятност да починат  преждевременно, а имащите от 15 до 45 минути физическа активност ежедневно също намаляват риска от ранна смърт с 11%.

Станете почитател на Класа