Създадоха звукова „черна дупка“

Учени от Израелския технологичен институт в Хайфа са създали "звукова черна дупка" – обект, от който звуковите вълни не могат да излязат, също както светлината не може да излезе от "обикновената" астрофизична черна дупка, предаде РИА "Новости", цитирана от БГНЕС.
В статията на изследователската група под ръководството на Джеф Щейнхойер, публикувана в електронната библиотека на Корнелския университет, се съобщава, че учените са създали аналог на черна дупка в кондензата на Бозе-Айнщайн. От тази звукова черна дупка звуковите вълни, също както и светлинните, не могат да се измъкнат. "Обичайните" черни дупки се образуват на крайния етап на еволюцията на масивните звезди. Когато термоядрената реакция изчерпа цялото водородно гориво на звездата, силата на газовия натиск повече не може да се противопостави на гравитацията и възниква черна дупка. Нейната гравитация е толкова голяма, че теоретично от нея може да се откъсне само обект, надхвърлящ скоростта на светлината.
Групата на Щейнхойер е създала същия "капан" за звукови вълни в кондензата на Бозе-Айнщайн. Така наричат състоянието на свръхохладен газ, в което голям брой атоми достигат минимална енергия и квантовите ефекти започват да се проявяват на макроравнище. В това екзотично вещество учение са създали поток с нарастваща скорост, а хоризонтът на събитията в "звуковата" черна дупка е границата, където тази скорост се превръща в свръхзвукова. Освен това учените са анализирали процеса на "изпаряване" на черните дупки – ефект, открит от британския физик Стивън Хокинг.

Станете почитател на Класа