Китай ще изкопае още войници от теракотената армия

Китай планира да бъдат изкопани още глинени воини от гробницата на първия император на страната Цин Шъхуанди, предаде Асошиейтед прес.
Археолозите се надяват да извадят още фигури на офицери. Предвидени са специални мерки, за да бъде запазена боята, която почти се разпадна при фигурите, изложени на въздух.
Новите разкопки ще са третите след откриването на гробницата край град Сиан през 1974 г. Те ще са върху площ от 2000 кв. м в първото помещение, където е основната част от войните.
Смята се, че трите помещения на гробницата съдържат общо 8000 фигури в естествен размер - на стрелци, пехотинци, каляски с коне, офицери и акробати. Те са създадени да пазят императора в задгробния живот.
Всички фигури са различни, няма две, които да си приличат. Вероятно за модели са използвани бойци от истинската армия. Четвъртото помещение на гробницата е оставено празно от строителите й. Погребалната камера на императора в центъра на комплекса още не е разкопавана.
Император Цин Шъхуанди, който умира на 50 години през 210 г. пр.н.е., създава първата единна китайска държава. Той строи сложна система от пътища и канали и поставя началото на Великата китайска стена. Първият китайски император уеднаквява мерките и налага единен писмен език, валута и законодателство.

Станете почитател на Класа