15-километров надуваем „асансьор“ ще качва хора в Космоса

Гигантска надуваема кула може някой ден да играе ролята на асансьор, чрез който астронавтите ще достигат до Космоса без помощта на ракети-носители, съобщи „Ню сайънтист“.
Необикновеното съоръжение е предложено от група учени от университета Йорк в Торонто. Според тях надуваеми пневматични модули, които вече се използват в някои космически апарати, биха могли да се сглобят и да оформят кула с височина 15 километра.
Ако пък съоръжението се постави на върха на подходяща планина, то ще се извисява до рекордните 20 километра нагоре в атмосферата, където може да служи за изследвания на въздуха, туристическа атракция, да се ползва в комуникациите или да се превърне в площадка за изстрелване на космически кораби.
Екипът - професор Брендън Куин, Радж Сет и Джордж Чжу - смята да построи кулата от серия модули. Модулите от своя страна трябва да са изградени от кевларово-полиетиленови тръби, напомпани с лек газ като хелия, който да повиши издържливостта им. За да изпробват идеята си, те са тествали 7-метров макет, съставен от 6 модула. Всеки сегмент е изграден от три полиетиленови тръби, всяка от които е 8 сантиметра в диаметър, наредени около кръгов разделител и напълнени с въздух.
Истинската кула обаче ще има нужда от жироскопи и стабилизираща система, за да може да стои права и да издържа силните ветрове. Според екипа 15-километровата кула ще може да бъде изградена от 100 модула, всеки от които ще бъде с височина 150 метра и ширина 230. Монументалната конструкция ще тежи близо 800 000 тона, смята Куин, което е два пъти повече от най-големия супертанкер.
Ако човек се покачи на върха на 20-километрова кула, той ще може да вижда всичко в радиус от 600 километра, а гледката би била подобна на тази в Космоса.
Професорът обаче не спира дотук. Изчисленията на Куин показват, че подобно съоръжение може да се извиси до 200 километра височина. Ако това се осъществи, „надуваемата“ кула може да се превърне в истински космически асансьор, чрез който да се достига ниска орбита около Земята. За сравнение Международната космическа станция обикаля около Земята на височина от около 350 км.
Прочетена 1290 пъти

Станете почитател на Класа