Медузи завладяват океаните

Гигантски медузи завземат части от Световния океан заради прекомерния риболов и други човешки дейности, съобщи Ей Би Си. Броят на медузите нараства най-много в Югоизточна Азия, Черно море, Мексиканския залив и Северно море. Край Япония медузите са толкова грамадни, че късат рибарските мрежи.
За спешни мерки, които да предотвратят превръщането на медузите в доминантни в морските системи, призовава Антъни Ричардсън от австралийския Институт по морски и атмосферни изследвания. Ричардсън и колегите му са прегледали изследванията, които свързват увеличаването на медузите с прекомерния риболов и високото съдържание на хранителни вещества във водата. Броят на медузите обикновено се контролира от рибите, които изяждат малките екземпляри. Те си съперничат и за храната - зоопланктона. Заради прекомерния риболов обаче медузите се увеличават. Те се хранят и с хайвер и още повече намаляват броя на рибите. Азотът и фосфорът в оттичащите се води предизвикват цъфтеж на червения фитопланктон. Това създава мъртви зони с нисък кислород. В тях рибите не могат да оцелеят, но медузите се справят.
Ричардсън и колегите му твърдят, че глобалното затопляне също е благоприятно за медузите. Всички тези условия могат да доведат до стабилно състояние, при което медузите "ще управляват в океаните".
За решаване на проблема учените препоръчват да бъде ограничен риболовът, особено на малките риби, както и да бъде намалено замърсяването на моретата.

Станете почитател на Класа