Триковете на великите за бързо учене

В един свят, в който съжителстват Теорията на относителността, пиесите на Шекспир и световната мрежа от незабавно свързани суперкомпютри, не е трудно да намерим хора, които да могат да ни говорят за капацитета на усвояване на нови знания. А това е много важно, защото в контекста на съвременното общество на знанието ученето през целия живот е критичен фактор за развитие на успешна кариера.
За щастие, гениите, които стоят зад тези упражнения за интелекта, са повече от склонни да споделят своите тайни. Всъщност фигури от калибъра на Алберт Айнщайн, неговия колега физик Ричард Файнман и суперпредприемача Илон Мъск предлагат практически съвети, които всеки може да използва, за да ускори изучаването на каквато и да е материя.
Алберт Айнщайн:
Забавлявайте се
Айнщайн може да е променил начина, по който разбираме света около нас, но той не го е направил чрез къртовски и мъчителен труд. Според него големите умствени постижения и забавленията вървят ръка за ръка и колкото повече се наслаждавате на ученето, толкова по-бързо може да заредите информацията в мозъка си, чрез която да направите пробив.
През 1915 г. той пише следния съвет на 11-годишния си син Ханс Алберт, който по това време се опитва да овладее пианото: „Много съм доволен, че намираш радост в пианото... свириш нещата, които те радват, дори и когато учителят не ги възложи. Това е начинът да научиш най-много, защото когато правиш нещо с такава наслада, няма да забележиш как минава времето. Самият аз понякога, погълнат от работа, забравям да се храня".
Ричард Файнман:
Обяснете го на дете
Легендарният физик Файнман спечели Нобеловата награда за работата си в една от най-трудните за човешкия ум области – квантовата механика, - но най-важният му съвет за ускоряване на ученето е всъщност да направите всичко, което учите, възможно най-просто. Толкова елементарно, че да може да го обясните на 8-годишно дете.
„Когато опишете една идея от начало до край на прост език, който детето може да разбере (съвет: използвайте само най-често срещаните думи), вие си налагате да разберете понятието на по-дълбоко ниво и да опростите елементите и връзките между тях. Ако срещате затруднение, значи ясно разбирате къде са пропуските. Това напрежение е добро, защото е вестител на възможностите за научаване на нещо ново", пише блогърът Шейн Париш, обяснявайки подхода на Файнман.
Илон Мъск:
Представете си знанието
като дърво
Айнщайн може да е сред най-емблематичните гении на всички времена, а Файнман може да се похвали с Нобелова награда, но когато става въпрос за чисто разнообразие от учебни средства, Мъск може дори да победи двамата велики физици. В края на краищата е създал компания за онлайн плащания, променяща се в световен мащаб, революционизира автомобилната индустрия и се осмели да мечтае да заведе хора на Марс през следващото десетилетие. Това представлява невероятен обхват на знанието.
Как научи толкова много за толкова много различни области? Когато му зададат този въпрос, Мъск с удоволствие обяснява. На първо място той съветва учащите да имат увереност в себе си. „Повечето хора имат капацитета да научат много повече, отколкото смятат, че могат", настоява той. След това споделя тази конкретна стратегия за по-бързо усвояване: „Важно е да гледате на знанието като на семантично дърво – уверете се, че разбирате основните принципи, т.е. дънера и големите клони, преди да влезете в листата/детайлите, защото ако не го направите, те няма за какво да се придържат".

Станете почитател на Класа