„Умна“ пушка ще поразява врага и зад прикритие

Пушка, която стреля с радиоуправляеми „умни“ муниции, ще може да покосява вражеските бойци дори когато са се прикрили зад стени или са залегнали в окопи, без да нанася поражения на околната инфраструктура, съобщава „Дейли мейл“.
Високотехнологичното оръжие XM25 се разработва за нуждите на армията на САЩ и ще помогне на бойците в сложните условия на партизанска война в градска среда. Пушката използва експлозивни муниции, които се взривяват автоматично до врага и го поразяват чрез ударната си вълна.

Идеално за условията на партизанска война

Тайната на оръжието се крие в неговия мерник, който използва лазерен далекомер, за да изчислява разстоянието до целта. Войникът, въоръжен с XM25, може да нагласи мунициите, така че те да детонират до 3 метра пред или зад врага, като разрушат прикритието му или експлодират зад него. В 25-милиметровите миниснаряди, които използва пушката, има вграден чип, който получава радиосигнал от мерника и „запомня“ разстоянието до целта и координатите, където трябва да се взриви. Ако например вражеският боец се прикрива зад стена на стая, патронът би могъл да пробие стената, без да експлодира и веднъж преминал преградата, да произведе детонация, която да порази укрилите се в помещението, без да разрушава цялата сграда. При положение, че вражеският войник се е окопал под нивото на директния огън, 25-милиметровият снаряд може да бъде програмиран да детонира над укритието и да го неутрализира чрез взривната си вълна.
Оръжието трябва да осигурява точни попадения до 600 метра в градска среда, където вражеските войници често използват жилищни или други постройки за прикритие. Предвижда се XM25 да използва разнообразни муниции – експлозивни, бронебойни, както и снаряди, предназначени да разбиват врати. Подобна пушка може да бъде добра алтернатива на въздушни или артилерийски удари, които причиняват много разрушения и жертви сред цивилното население в Афганистан и Ирак.
Очаква се тестовете на XM25 да започнат скоро, а до 2012 г. оръжието да бъде въведено за употреба в армията.
Прочетена 1226 пъти

Станете почитател на Класа