Повече пари за наука

Разходите за наука през 2018 годна са със 120 млн. лева повече, но няма да бъдат разпределени поравно сред институциите, а според постигнати резултати в програми и проекти, каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов.
Протестът на колегите от научната общност намират аргументи в това, че подходът за наука не следва институционалната структура, каза Горанов. Не е предрешено при кого ще попаднат тези 120 млн. лева. Около 5 млн. лева са предварително разпределени за БАН, което дава възможност за пет процента увеличение средно на заплатите. Научните звена в България не са малко по европейските стандарти и парите за наука трябва да бъдат разпределени чрез конкурси според потребностите за държавата, посочи министърът на финансите.
Научните звена и висшите училища могат да кандидатстват за този ресурс. Ако той бъде разпределен предварително, ще се наруши конкуренцията и ефективността при решаване на задачите, добави той.
По-добрите институти могат да постигнат по-високи резултати и да имат добър финансов ресурс, каза Горанов. Бюджетът на БАН може да бъде удвоен и ако постигнат добри резултати, той може да бъде увеличен с десетки милиони лева, посочи той.
Да си будител е призвание, а не професия, каза вицепремиерът Томислав Дончев. Когато учени протестират, ние дължим отговори, заяви той. Средствата за наука не се разпределят на глава - голяма част от финансирането минава през програми и проекти и това предизвиква известна доза дискомфорт, каза Томислав Дончев. Амбициите на държавата са, когато стартира нови проекти, например за нова машина за армията, българските учени да бъдат въвлечени, добави Дончев.
През 2018 година в консолидираната фискална програма има 405,8 млн. лева за наука, каза Горанов.
Никой не се опитва да омаловажава протеста, всеки има право на позиция. Българската наука е исторически недофинансирана, каза Дончев.

Станете почитател на Класа