Науката разкрива престъпления

Прогнозиране, добавена реалност, детайлизиране на информацията от уликите, оставени на местопрестъплението – все повече научни открития се използват за разкриване на престъпленията. Ето няколко открития, които ще направят и правят революция в криминалистиката.
Местопрестъплението
като добавена реалност
Да сте първият полицай, пристигнал на местопрестъплението, е изпълнена със стрес ситуация. В подобни обстоятелства важни доказателства могат да бъдат замърсени по някакъв начин – настъпени, бутнати или повредени. Но скоро полицаите на местопрестъплението ще разполагат с експертизата на най-добрите следователи, дори и вторите да се намират на километри разстояние.
Идеята е да се използва добавена реалност, при която реалният свят е допълнен с дигитални данни. Учени от Техническия университет „Делфт" в Нидерландия работят с полицията, Нидерландския институт по криминалистика и пожарната за разработването на система, която ще добавя данни от експерти следователи, така че първите пристигнали служители на реда да знаят какво да приберат като доказателство за по-нататъшно разследване.
По време на едно от последните изпитания на системата полицаи са изпратени в мнима лаборатория за екстази, разположена в кухнята на апартамент. Смартфон, закрепен за рамото на един от тях, предава видео в реално време към следовател, който отбелязва оборудването и химикалите, които трябва да се изземат за анализ. Тези данни се изпращат обратно към втори смартфон, като при друг тест вторият смартфон е заменен с шлем за виртуална реалност.
Разследване на стрелба
Над централна градска улица отекват изстрели. Един човек лежи мъртъв на асфалта, а друг обяснява на пристигналите полицаи, че е стрелял при самозащита, след като по него бил открит огън. Няма свидетели. Единственото, с което полицията разполага, е запис от камерата на телефон, на който не се вижда какво се е случило, но изстрелите се чуват. В тази ситуация трябва да се обърнете към д-р Робърт Маер от Монтанския щатски университет. Той е стрелял с различни оръжия в полукръг, образуван от 12 микрофона, и от получените записи е направил подробна база данни със звуците, издавани от тях. Целта е с тези записи да се разпознаят оръжията от записа и така полицаите да разберат какво се е случило.
Генетичен портрет
Скоро капка кръв ще дава на следователите цялата информация, нужна за създаването на портрет на заподозрян. Специалистите започват да разбират как гените оформят лицата ни и ако успеят да усъвършенстват техниката си достатъчно добре, ще могат да пресъздадат нечия физиономия по миниатюрна проба от неговата ДНК. Д-р Марк Шрайвър, антрополог в Пенсилванския щатски университет, се е заел с тази задача. За целта работи съвместно с д-р Петер Клаес – белгийски специалист по антропология и биоинформатика, който е заснел триизмерни изображения на лицата на над 600 доброволци. Анализ на гените им показва 24 варианта на 20 гена, които могат да помогнат за определяне формата на лицето на човек.
Какво има в един косъм?
Дайте кичур от косата си на д-р Глен Джаксън от Западновирджинския университет и той ще каже вашата възраст, пол, с какво се храните и колко тренирате. За полицаи, разследващи престъпление, при което за доказателство са останали няколко косъма, тази информация може да се окаже безценна. Джаксън и екипът му измерват съотношението на изотопите в 21 аминокиселини, които се срещат в кератина (основния компонент на космите). Досега са установили 15 изотопни съотношения, които могат да покажат кой е търсеният човек.
Анди Риджуей

Станете почитател на Класа