Смехът е на 10 милиона години

Учени са установили, че хората и големите примати са наследили смеха от общ предшественик, живял преди повече от 10 милиона години, съобщи Асошиейтед прес.
Резултатите от изследването дават убедителни доказателства, че маймунският и човешкият смях са свързани еволюционно, каза Франс де Вал от Университета "Емъри" в Атланта. Също така Чарлз Дарвин е забелязал, че големите маймуни издават характерни звуци при игра или когато ги погъделичкат. И преди учени са предполагали, че човешкият смях води началото си от приматите. Маймунският смях обаче не звучи като човешкия. Той може да е бързо дишане или бавно шумно пъхтене, или кратки серии от ръмжене.
За да изследват връзката му със смеха при хората, Марина Давила Рос от Университета на Портсмут в Англия и нейни колеги са анализирали подробно звуците, предизвикани от гъделичкане на три човешки бебета и 21 орангутана, горили, шимпанзета и бонобо. Измервайки 11 характеристики на звука при всеки вид, те са проследили как смехът им е свързан един с друг. Резултатите са като родословно дърво. То съответства на начина, по който са свързани самите видове, пишат учените в сп. "Кърънт байолъджи".
Друг техен извод е, че макар и човешкият смях да звучи различно от маймунския, отличителните му характеристики произтичат от общи прародители.

Станете почитател на Класа