Метеорити са дали тласък за възникване живота на Земята

Най-популярна сред различните теории за възникването на живота на Земята е тази на Дарвин. Според нея, животът се е зародил в малки водни басейни с относително топла температура, в които се е образувал така наречения „първичен бульон“, изключително богат на органични съставки. В най-примитивната си микробна форма животът възниква в тези водни басейни някъде преди 3.8 милиарда години. Как точно обаче е станало това? Откъде е дошъл първият тласък довел до възникване на живи организми? Няма единодушен отговор.

 

© NASA

 

Наскоро учени от Института Макс Планк в Германия и от университета МакМастер във Великобритания дадоха своето обяснение за началото на живота на Земята. Учените обясняват, че животът е възникнал по време, в което Земята се е преобразувала и изменяла постоянно, време в което тя е била много често бомбардирана от метеорити.

 

Според авторите на теорията, някои от метеоритите са се приземили в тези топли водни басейни в които е бил „първичният бульон“ . Именно падналите от космоса метеорити, богати на различни елементи, са дали първоначалния старт, „дръпнали са спусъка“, за да започне процесът на появата на живот на Земята. Именно метеоритите са донесли на Земята съществени нуклеотидни компоненти, които образуват полимерите на РНК – Рибонуклеиновата киселина.

 

„Астрономията дава главната част от отговора и това, как се е формирала нашата слънчева система дава отговор и за произхода на живот на Земята“, казва Томас Хенинг от Макс Планк. ДНК е доста сложна за да е първичният компонент за възникването на живот. Животът започва с нещо друго и това е РНК, казват учените. Според този екип, първичните езера в които се е зародил животът по-скоро съдържат съставките, които задействат живота, а не хидротермалните отвори, за които твърди друга популярна напоследък теория.

 

Ако метеоритите са се приземили в тези първични водни басейни на Земята, вероятно са донесли и други елементи от ранната Слънчева система. Това показва, че случилото се на Земята преди милиарди години много вероятно може да се е случило и на други планети. Именно това е следващата цел в анализа на учените от Макс Планк и МакМастер, да анализират възможностите за възникване на живот и на други планети.

Станете почитател на Класа