Китай готви мисия до Марс

Китай готви мисия до Марс
  • Публикация:  classa
  • Дата:  
    23.09.2017
  • Сподели:

Около 2020 г. Китай ще изпрати своя космическа мисия до Марс и се надява да получи почвени и скални образци от планетата десет години по-късно, пише в. "Чайна дейли".
По думите на главния инженер на мисията Чжан Жунцяо, Китай планира да стане първата страна, съвместила орбитална дейност с тази на повърхността на Марс в една и съща мисия.
В китайския проект се работи по три основни направления – орбитален апарат, спускаем модул и марсоход.
Мисията ще включва 13 комплекса научно-изследователско оборудване, 7 от които са предназначени за орбиталния апарат, а 6 – за марсохода.
Орбиталният апарат ще събере данни за марсианската атмосфера, електромагнитното поле и температурата на Червената планета, ландшафта ѝ, както и друга полезна информация.
Марсоходът с тегло около 200 кг ще изследва повърхността на планетата и ще тества оборудването, което в следваща мисия ще бъде използвано за събиране на почвени и скални образци и за по-късното им изпращане на Земята.
По думите на учения, Китай планира до 2020 г. да осъществи кацане на безпилотен апарат на Луната в рамките на програмата "Чанъе – 4" , както и да отправи към естествения спътник на Земята безпилотната мисия „Чанъе – 5" с възвръщаем модул за получаване на образци от грунта.
Китайската космическа програма освен това предвижда изследвания на астероиди и други космически тела за събиране на данни за произхода на Вселената и търсене на извънземен живот
Чжан Жунцяо отбеляза, че Китай планира да отправи една мисия към Юпитер през 2036 г. и друга към Уран през 2046 г.
По думите му, тъй като тези планети са много отдалечени от Слънцето, нужната за подобни полети светлинна енергия ще е недостатъчна. Съвременните двигатели пък са неподходящи за постигане на поставената цел – дългото съхраняване на горивото води до загуба на първоначалните му свойства, тъй като космическата среда понякога може да е по-агресивна от земната.

Станете почитател на Класа