Предстои първа трансплантация на човешка глава

Предстои първа трансплантация на човешка глава
  • Автор:  Ивайло Красимиров
  • Дата:  
    06.09.2017
  • Сподели:

За Серджо Канаверо „Франкенщайн“ е научно вдъхновение.

 

Италианският неврохирург казва пред Business Insider, че класическият роман на Мери Шели го е убедил, че може да извърши първата в света пълна трансплантация на тяло. Канаверо твърди, че ще осъществи процедурата на човек следващата есен в Китай.

 

Книгата не само е разкрила липсваща брънка във веригата на неговия план да размени главите на двама души, твърди Канаверо, но е предоставила и оправданието за опасната процедура.

 

Точно както измисленият доктор Виктор Франкенщайн открива как да вдъхне живот на неживата материя, Канаверо се стреми да излъже смъртта. Хирургът си представя бъдеще, в което здрави хора могат да се подложат на трансплантация на цялото тяло, за да живеят по-дълго, евентуално поставяйки главите си на клонирани тела.

 

„Аз съм в бизнеса с удължаване на живота“, казва той пред Business Insider в скорошно интервю по Skype. „Удължаване на живота и събаряне на стената между живота и смъртта.“

 

Всъщност Канаверо казва, че осъществявайки процедурата иска да създаде „близко до смъртта преживяване – дори преживяване на смъртта – и да провери какво следва“.

 

Както Канаверо го обяснява, пълната трансплантация на тяло ще включва интервенция в гръбначния мозък и отстраняване на увредените сегменти от него. След това донорски гръбначен мозък ще бъде поставен на мястото на липсващата част. Двете здрави части после трябва да се свържат в едно. Канаверо смята да ги свърже чрез полиетилен гликол (PEG), често срещан лабораторен инструмент, използван за насърчаване сливането на клетките. Канаверо просто го нарича „лепило.“

 

Той твърди, че скоро ще извърши тази процедура с двама души – китаец, който остава анонимен и мозъчно мъртъв донор на органи. Главата на първия ще бъде свързана с тялото на втория. Пълната процедура е наречена HEAVEN (РАЙ – от англ. Бел. Ред.) от „head anastomosis venture“.

 

Канаверо твърди, че е изучавал концепцията за пълна трансплантация на тяло повече от десетилетие преди да посегне към книгата на Мери Шели. След като я прочел, той стигнал до извода, че на процедурата й липсва критичен компонент: електричество.

 

Хирургът не бил предвидил ролята на електричеството в операцията. Джеймс Фитцеджералд, консултант – неврохирург в Университета Оксфорд казва пред Business Insider, че PEG може да се комбинира с „големи електрически пулсации“, които да накарат влакната да се слеят.

Все пак обаче Фитцеджералд остава скептичен за плановете на Канаверо да слее две части на гръбначен мозък по този начин:

 

„Това е прекалено голям скок“, казва Фитцеджералд.

 

Канаверо обаче не мисли така.

 

„Електричеството има силата да ускори растежа“, казва той. „Имаме решението за свързване на гръбначен мозък.“

 

Канаверо не преследва това безпрецедентно медицинско постижение, за да лекува хора с животозастрашаващи контузии, въпреки факта, че нараняването на гръбначния мозък засяга средно 12 хиляди души годишно само в САЩ. Вместо това, неврохирургът иска операцията да послужи за начин за проучване на собствените му идеи за живота, смъртта и съзнанието (казва обаче, че би било загуба да не се помага и на пациенти с наранявания).

 

“Не съм религиозен, но не вярвам, че съзнанието се създава в мозъка. Мозъкът е филтър”, казва той, добавяйки, че думата anastomosis има гръцки корени и комбинира “ana,” което означава да поставиш върху и “stoma,”  – уста.


“Като целувка,” казва той.

 

Убедеността на Канаверо, че процедурата ще работи почива върху няколко експерименти с животни, за които други експерти твърдят, че дори не се доближават до задоволителни.

 

В първия от тези експерименти Канаверо твърди, че е прекъснал и след това свързал отново гръбначния мозък на куче. По-малко от година след това той публикува студия, в която описва как е създал серия от двуглави гризачи. През юни 2017, хирургът казва, че е прерязал гръбначния стълб на мишки, след което ги е свързал отново с помощта на полиетилен гликол.

 

Това дава основание на Канаверо да твърди, че заедно с екипа му са открили това, което се смята за Светия граал на изследванията на гръбначия мозък: сливането.

 

„Имаме много данни, които доказват това за мишки, плъхове, а скоро ще видите и за кучета,“ казва той.

 

Въпреки това много експерти се съмняват в неговите твърдения и казват, че липсват доказателства. Важно е да се има предвид също, че съдбата на китаеца, който предстои да бъде подложен на процедурата, е въпрос на баланс.

 

„Просто не мисля, че съобщенията за сливане на гръбначен мозък са достоверни,“ казва оксфордският неврохирург Джеймс Фитцеджералд пред  Business Insider.

 

Колегата му Робърт Браунстоун, професор по неврохирургия от University College London, е съгласен:

 

„Много велики научни открития се раждат от налудничави идеи, които се оказват правилни, така че не можем напълно да отхвърлим това, но трябва да има някакъв механичен аспект, какъвто аз лично не виждам тук.“

 

Други, в това число Джон Пикард, професор по неврохирургия от Университета Кеймбридж, твърдят че журналът, в който Канаверо публикува студиите си, не вдъхва доверие.

 

„Не мисля, че е свършил научната работа,“ казва Пикард“.

Станете почитател на Класа