Някой е сътворил живота преди 10 милиарда години

Някой е сътворил живота преди 10 милиарда години
  • Автор:  Антония МИХАЙЛОВА
  • Дата:  
    22.08.2017
  • Сподели:

Американски изследователи смятат, че знаменитият закон на Мур, приложим към транзисторите и микросхемите, всъщност е доста по-универсален. И може да работи и в други области на науката и техниката.

 

Генетиците Алексей Шаров от Националния институт по застаряването на населението в Балтимор и биологът Ричард Гордън от Морската лаборатория във Флорида приложили закона на Мур към биологичните системи. И получили сензационни резултати – животът не се е зародил на Земята, а на място, съществувало много преди образуването на нашата планета.

 

Законът на Мур е открит през 1965 г. от Гордън Мур, който три години по-късно става един от основателите на компанията Intel. Законът е изведен въз основа на наблюдения, които Мур споделил в сп. Electronics. Там той представил прогнозата си за развитието на полупроводниковата техника и прочие електроника. Мур предрекъл, че броят на транзисторите в микросхемите ще се удвоява всяка година. В резултат процесорите ще стават по-евтини, по-бързи и по-миниатюрни. След 10 години Мур се поправил и уточнил, че удвоението ще протича на интервали от две години. Това му откровение получило името „закон на Мур”.

 

С този закон може да се предрича бъдещето, като се анализират миналото и настоящето на някоя сложна и развиваща се система. Шаров и Гордън се опитали да обрисуват миналото. За това разработили специални алгоритми.

 

Преди да ги приложат към биологията, учените ги проверили на полупроводникова техника, благодарение на която законът на Мур е получил право на съществуване. Учените изчислили, че първият чип трябва да се е появил някъде през 60-те години на ХХ век. И точно така и било.

 

След успешната проверка Шаров и Гордън заменили в изчисленията си електронните елементи с нуклеотиди. И получили, че удвояването на сложността на генома се случва на всеки 376 милиона години. От това следвало, че животът се е зародил преди 9,7 милиарда години.

 

 

Излиза, че Земята не е люлка на всичко живо, понеже тя е само на 4,5 милиарда години. Тоест животът е дошъл някъде от друго място.

 

Изчисленията с използването на закона на Мур радват на първо място привържениците на т.нар. панспермия – хипотеза, че животът на Земята е донесен от Космоса.

 

Ще се зарадват и тези, които смятат, че някъде във Вселената живеят извънземни, изпреварили ни в развитието. И защо не, щом животът е на 10 милиарда години.

 

Братята по разум, които са много по-умни от нас, може да са разработили начини за скоростно преместване в пространството. Тогава можем да разчитаме, че някой ден все пак ще ни посетят. Или вече са идвали. Изчисленията на Шаров и Гордън дават такава надежда.

 

Статията на Гордън и Шаров, публикувана в arXiv.org, по-скоро ще предизвика много спорове в научния свят и хипотезата ще намери привърженици и противници. Трудно е дори да си представим какво ще стане с религиозните и философските представи на човечеството, ако предположението на учените се окаже вярно и намери достатъчно доказателства.

Впрочем…

 

Контактът с пришълци е неминуем след 251 години

 

Самюъл Арбесман от Харвардската медицинска школа, изумен, че законът на Мур е станал едва ли не закон на природата, решил да го приложи към астрономията. Но вече с анализ на бъдещето.

 

Ученият спечелил за идеята Грег Лафлин от университета в Калифорния и двамата се заели с предсказване в областта на откриването на екзопланети.

 

Арбесман и Лафлин отчитали, че първата планета извън пределите на Слънчевата система е била открита през 1988 г. До днес известните екзопланети надвишават 1000 и няколкостотин претендират да приличат на нашата Земя по размери, маса, местоположение до своята звезда и температура на повърхността.

 

Изследователите изчислили вероятната динамика. Оказало се, че първата сестра на Земята – с обитатели от „земен” тип – ще бъде открита през 2020 година с вероятност 75%. А през 2264 г. извънземният живот със сигурност ще бъде намерен. Така де, почти. Вероятността за това събитие се оценява на 95%. Или поне така излиза според закона на Мур, ако той се приложи към обозримата Вселена.

 

 

Прочетена 1274 пъти

Станете почитател на Класа