Учените откриха 2 нови потенциално обитаеми планети

На около 12 светлинни години от Слънцето се намира най-близката подобна на него звезда – Тау Сети. Звездата е в центъра на слънчева система с планети, които привличат вниманието на астрономите от известно време. Международен екип ръководен от учени от британския университ Хертфордшър сега направи ново откритие за тази система.

 

Най-вероятно тя включва четири планети с размер близък до този на Земята, като на две от тях може да съществува някаква форма на живот.

 

Четирите подобни на Земята планети са най-малките сред обикалящите около Тау Сети. Една е с приблизителна маса около 1.7 от земната, две от планетите са „супер Земи“ – екзопланети с маса съответно 1.5 и 10 пъти по-голяма от тази на Земята. И двете се намират в така наречената възможна за живот зона, в която е вероятно наличието на вода на тяхната повърхност.

 

Изследователите са открили четирите екзопланети като са наблюдавали отклоненията в движението на Тау Сети.

 

„Научаваме се бавно да различаваме колебанията в движението на звездата, предизвикани от планетите около нея и тези предизвикани от активната повърхност на звездата, това ни помогна да открием двете външни планети, на които потенциално може да има живот“, казва Мико Туоми от изследователския екип.

 

University of Hartfordshire

 

University of Hartfordshire

 

Тау Сети напомня на Слънцето като големина и яркост и около него обикалят много планети, както е в нашата слънчева система. Има обаче една съществена разлика – около Тау Сети има диск от астероиди, което означава, че планетите най-вероятно са подложени на постоянна бомбардировка от астероиди и комети, което естествено намалява вероятността за наличието на живот на тях.

 

Търсенето на екзопланети подобни на Земята е една от основните цели на астрономите и учените. Наскоро и НАСА съобщи данни от мисия на Кеплер, в която са идентифицирани 10 планети от други слънчеви системи, подобни на Земята.

 

Станете почитател на Класа