Първото ГМО животно

Американската компанния AquaBounty Technologies съобщи, че е продала 5 тона генетично модифицирана сьомга на неназовани клиенти в Канада, пише CNBC.
Рибата расте два пъти по-бързо, отколкото стандартната отглеждана в Атлантика сьомга, като достига възрастния си размер за 18 месеца, вместо за 30. Освен това се твърди, че тя консумира от 20 до 25% по-малко храна за грам наддадено тегло.
"Продажбата и разговорите с потенциални купувачи ясно показват, че клиентите искат нашата риба и ние ще увеличим продукцията, за да посрещнем търсенето", казва шефът на AquaBounty Роналд Стотиш.
През 2015 г. ГМО рибата беше одобрена от Службата за храните и лекарствата на САЩ (FDA). Тогава беше съобщено, че това е първата ГМО храна от животински произход, одобрена за човешка консумация. Но седмици след разрешението FDA издаде забрана за вноса и търговия с продукта, докато не бъдат създадени правила за етикетирането му.
ГМО рибата е атлантическа сьомга, в която е вкаран хормон на растежа от кралска сьомга, която обитава Тихия океан. Кралската сьомга е най-големият представител на тези риби, като достига тегло до 45-60 кг и дължина до 1,5 метра.
Две от най-големите вериги хранителни магазини в Канада - IGA и Costco, публикуваха на сайтовете си съобщения, че не смятат да продават ГМО-сьомгата.
От AquaBounty казват, че няма как да се получи кръстосване между техните риби и живеещите в природата сьомги, защото ГМО-сьомгите са стерилни и се отглеждат в затворени резервоари, които се намират на сушата.

Станете почитател на Класа