Облаци от нов вид смаяха учените

Метеоролози се канят да класифицират необикновени по форма облаци от нов вид, съобщи „Дейли мейл“.
Буреносният облак, който е характерен за много места по света, все още няма официално наименование и смайва учените със странната си конструкция. Специалистите от Кралското метеорологично дружество вече са започнали процедура, за да нарекат феномена "асператус" (по латинската дума за груб) и той бъде картотекиран в Международния атлас на облаците на Световната метеорологична организация. Ако успеят, това ще е първият облак, добавен в нея след 1953 г.
Облакът "асператус" образува тъмна буцеста покривка по небето. Долната му страна е доста неравна. Вероятно това се причинява от среща на топъл и студен въздух на границата между ниската и средната атмосфера. Това създава преходен ефект, подобен на смесване на олио с оцет. Поради тъмната структура на облака ръководителят на Кралското метеорологично дружество Пол Хардейкър предполага, че той съдържа акумулирано голямо количество влага. Хардейкър добавя, че е необходима много енергия, за да се генерират облаци с толкова „драматична форма“. „Асператус“ изглежда буреносен, но по-често се разнася, вместо да причинява бури. Във Великобритания облаците от този вид са наблюдавани в Шотландия и Уелс. Такива облаци са виждани също над американския щат Айова, Австралия, край Гренландия. Облаците се класифицират по начин, който посочва къде се образуват, колко влага носят, каква е формата им. Има 10 основни рода облаци, разделени на видове и разновидности.



Какви са известните досега видове
Тези, които са разположени на най-голяма височина и са с долна граница над 6000 метра, биват перести, пересто-купести и пересто-слоести. След тях идват висококупестите и високослоестите облаци, които се намират на височина между 6000 метра и 2000 метра. Ниските облаци са разположени под линията от 2000 метра и към тях спадат слоесто-купестите, слоестите и слоесто-дъждовните. Последни са облаците с вертикално развитие - купестите, които са с добре очертана форма и обем, и купесто-дъждовните, които са високи, плътни и причиняват бури и други форми на екстремно време.

Станете почитател на Класа