Светеща лепенка унищожава рака на кожата

Британски учени са демонстрирали лепенка, която унищожава рака на кожата чрез светлина, съобщава „Дейли мейл“.
Лепенката представлява медицински пластир с втъкани светодиоди, които атакуват туморите със силна червена светлина. Преди лечението кожата се третира със специален крем, който, облъчен от силната светлина, предизвиква химическа реакция, смъртоносна за раковите клетки. Принципно в момента за светолеченито на рака се използват големи лампи и лазери, под чиито лъчи пациентите трябва да стоят неподвижно, понякога в продължение на цели шест часа. Новият метод е много по-удобен и позволява на лекуващия се да поддържа нормалния си ритъм на живот.
Устройството, произведено от британската компания Polymetrics, вече е било изпробвано и тестовете показват обнадеждаващи резултати. По думите на Стив Клемът, директор на компанията, по време на експериментите за 30 минути лепенката е успяла да унищожи раковите клетки. За да лекува, пластирът използва светодиоди, разпръснати по цялата й повърхност. Те излъчват светлина и поразяват тумора, без да вредят на човешкото тяло.

Как лекува светлината?

Ракът на кожата, известен още като меланома, обикновено се развива като образувание по повърхността на епидермиса, което го прави лесен за засичане и премахване от лекарите. Преди процедурата мястото се намазва със светлочувствителен крем, който попива в кожата. Лекарството се прикрепва към раковите клетки, отслабва ги и ги прави по-чувствителни на светлина. След това на мястото се залепва светещият пластир и когато той се включи, неговите диоди започват да осветяват тумора с червена светлина, която активира лекарството в светлочувствителния крем и започва да унищожава раковите клетки.
Самото устройство се зарежда от малък акумулатор, който пациентът лесно може да пренася в джоба си. За следващия месец са предвидени клинични изпитания и ако те се увенчаят с успех, до две години лепенката ще може да се използва и на практика, за да се бори с меланома.

Станете почитател на Класа