НАСА бие отбой за постоянната си база на Луната

НАСА най-вероятно няма да изгражда перманентна база на Луната, съобщава директорът на агенцията Крис Сколезе, цитиран от „Ню сайънтист“. Сколезе е допълнил още, че Американската космическа агенция ще съсредоточи усилията си върху полети до Марс и близки до Земята астероиди.
Още през 2004 г. тогавашният президент на САЩ Джордж Буш-младши обяви планове за завръщането на американски астронавти на Луната до 2020 г. Последната пилотирана мисия до земния спътник е осъществена от НАСА през далечната 1972 г. Освен плановете за стъпване на Луната съществуват и проекти за изграждането на перманентна обитаема база върху нея. Тези планове обаче срещат критика от много космически анализатори , както и от лобистки групи, например Планетарното общество, според които НАСА трябва да изостави плановете за постоянна база и да ги замени с по-кратки мисии до спътника. Целта е да съсредоточи усилия и ресурси върху изпращането на хора до Марс.
Предшественикът на Сколезе – Майк Грифин, беше твърд защитник на идеята за лунен авантпост. В изказването си Сколезе потвърждава интереса на агенцията към по-нататъшното изследване на Луната, но какви инсталации ще бъдат изграждани там, временни или постоянни, зависи от спецификата на бъдещите изследвания, с които ще се ангажира агенцията. Директорът не е дал и конкретен отговор дали НАСА ще успее да спази срока 2020 г. за кацане на Луната.

Според мнозина Марс трябва да е приоритетната дестинация

Междувременно администрацията на Барак Обама взе решение за преразглеждане на програмите за пилотирани мисии, съобщава Ройтерс. Бившият председател и изпълнителен директор на Lockheed Martin Норм Огюстин ще бъде начело на комисията, която ще инспектира напредъка на НАСА в областта на системата за космически транспорт, която трябва да замести остарелите совалки. Проверката ще се фокусира основно върху програмите, свързани с ракетите „Арес“ и космическите капсули „Орион“, които са предназначени да превозват американските астронавти до Международната космическа станция и евентуално до лунната повърхност. Совалките, които досега бяха основният „товарен кон“ на НАСА в продължение на повече от три десетилетия, ще бъдат извадени от експлоатация през септември 2010 г.
Панелът също така ще обърне внимание на въпроси като поддържането в експлоатация на МКС след 2016 г. и вероятно лунната инициатива.

Станете почитател на Класа