Роботизирана подводница ще стигне най-дълбокото място в океана

Учени подготвят роботизирана подводница за спускане до най-дълбоката част в световния океан, съобщи Би Би Си.
Ако опитът завърши успешно, "Нерей" ще стане първият автономен апарат, достигнал на дълбочина от 11 000 метра – до падината „Чалънджър“, най-дълбоката част от Марианската падина в Тихия океан. Само два други апарата са достигали до най-дълбоко място на планетата, но те са били управлявани от хора, припомня изданието. Опитът за спускане на роботизираната подводница, чиято стойност е 5 милиона долара, ще бъде направен между 23 май и 6 юни.
Анди Боуън от Океанографския институт "Уудс Хоул", един от дизайнерите на "Нерей", описва как точно ще протече експедицията. Първоначално подводницата ще се потопи и работи на 1000, после на 4000 и 8000 метра, след което апаратът ще се насочи към пределната дълбочина от 11 000 метра. Иън Рауз от Националния океанографски център в Саутхемптън описва проекта като "голямо техническо предизвикателство". Ученият обяснява, че на по-малка дълбочина други апарати биха се справили по-добре от "Нерей", но между 6500 и 11 000 метра роботизираната подводница ще бъде в свои води. Спускането на "Нерей" ще бъде наблюдавано от екипи от Великобритания, Франция, Русия и Япония.
Падината „Чалънджър“ е най-дълбоката част на Световния океан. Тя се намира на дълбочина от 11 000 метра близо до остров Гуам в западната част на Тихия океан. Целта на изследователите е да получат 100-процентов достъп до океанското дъно, където роботизираната подводница "Нерей" ще картографира големи участъци.

Станете почитател на Класа