КЗК разреши на "Юнайтед медия" да придобие „Нова Броудкастинг Груп“

КЗК разреши на "Юнайтед медия" да придобие „Нова Броудкастинг Груп“
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    18.01.2021
  • Сподели:

Комисията за защита на конкуренцията разреши "Юнайтед медия" да придобие "Нова Броудкастинг груп".

 

С Решение № 37/14.01.2021 г. тя позволява на „Юнайтед Медия“ С.а.р.л., Люксембург да придобие едноличен контрол върху „Нова Броудкастинг Груп“ ЕООД и дъщерните му дружества, както и съвместен контрол върху „Файненшъл Маркетплейс“ АД, „Грабо Медия“ АД и „Атика Ева“ АД. Компанията е собственик и на телекомуникационния оператор "Виваком".

 

Според комисията сделката не води до хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в планираната сделка.

 

Засегнатите предприятия оперират на различни нива от веригата за предоставяне на аудиовизуални услуги и на някои телекомуникационни пазари, пише в решението на КЗК.

 

Според комисията сделката ще окаже въздействие върху следните вертикално свързани пазари на територията на България:

 

- пазарите на разпространение на радио- и телевизионни програми на едро и на дребно;

- пазарите на телевизионна, интернет и радио реклама (свързани с дейностите на "Нова" при продажба на рекламно пространство) и

- пазарите на разпространение на радио- и телевизионни програми на дребно, предоставяне на мобилни телекомуникационни услуги на дребно и на достъп до интернет (свързани с дейностите на БТК).

 

Сделката не би била решаващ фактор и за рекламния бизнес на медиите, според КЗК.

 

По отношение предоставянето на рекламно пространство в медиите, притежавани от "Нова", на придобиващата контрол група в качеството на рекламодател, КЗК установява, че телекомуникационният сектор не е сред водещите рекламодатели в телевизия, интернет и радио и не би могъл да се приеме като решаващ фактор за цялостния рекламен бизнес на медиите, пише още в решението на комисията.

 

Затова КЗК приема, че концентрацията следва да бъде безусловно разрешена по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията.

 

Въз основа на извършения анализ КЗК приема, че обединената група няма да има нито способност, нито стимул за ограничаване на достъпа до засегнатите от сделката вертикално свързани пазари. Налице са алтернативни телевизионни и платформени оператори, които са в състояние да оказват ефективен конкурентен натиск. Предприемането на подобно поведение би имало възможни неблагоприятни последици, като загуба на ключово телевизионно съдържание и на значителни приходи, смятат от комисията.

 

Станете почитател на Класа