Кошлуков: "Вяра и общество" обиждаше православните християни и църква

"От много години Българската православна църква не присъства в предаването "Вяра и общество", което е недопустимо за обществена телевизия. В България по Конституция Православието е водещо вероизповедание, а от години неговите духовни водачи не искат да участват в него, защото водещият се държи агресивно с тях и прави тенденциозни, непрофесионални и клеветнически коментари по адрес на БПЦ. Предаването си позволява злобни, клеветнически, дискредитиращи коментари и анализи, окачествявания на църковни водачи. Проверката, която правим по отношение на предаването "Вяра и общество", показва серия от нарушения на вътрешните правилници, мисията, етичните стандарти и професионалната журналистика. Открихме тенденциозно подбирани теми и гости. Нарушени са продуцентски правила и чисто етични стандарти. Например нашият колега Горан Благоев - водещ и продуцент на предаването, е сключил договори със свои роднини, включително със своята съпруга. Гости, които са представени като обективни, всъщност са получавали заплащане под формата на консултантски договори. Друга сериозна форма на нарушение е, че предаването се води за образователно, а прави публицистика. В него се водят политически разговори, при това тенденциозно и без различни гледни точки, както изисква закона". Това обясни генералният директор на БНТ Емил Кошлуков пред Съвета за електронни медии.

 

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков съобщи пред членовете на Съвета за електронни медии, че вътрешната проверка в националната телевизия е показала серия от нарушения, извършени от водещия и продуцент на предаването "Вяра и общество" Горан Благоев.

Кошлуков бе изслушан от СЕМ заради последния брой на предаването от 6 юни т.г., след което в телевизията и съвета са изпратени десетки писма от възмутени зрители.

"Получихме близо 100 писма след последния брой на предаването, но при проверката разбираме, че проблемът е много по-голям и е от години. Проследихме този конфликт между "Вяра и общество" и Българската православна църква през годините, когато БНТ е управлявана от трима генерални директори. На този етап проверката, която правим, показва серия от нарушения на вътрешните правилници, мисията, етичните стандарти и професионалната журналистика. Открихме тенденциозно подбирани теми и гости. Нарушени са продуцентски правила и чисто етични стандарти. Например нашият колега Горан Благоев - водещ и продуцент на предаването, е сключил договори със свои роднини, включително със своята съпруга. Гости, които са представени като обективни, всъщност са получавали заплащане под формата на консултантски договори", разкри Емил Кошлуков.

Той съобщи още, че и в Комисията за защита от дискриминация вече има подадени жалби срещу предаването "Вяра и общество" по БНТ и неговия водещ Горан Благоев с твърдения за дискриминационно отношение спрямо Българската православна църква. 

По думите му, в последния брой на предаването има категорична липса на плурализъм, а от години Българската православна църква не присъства във "Вяра и общество".

"То си позволява злобни, клеветнически, дискредитиращи коментари и анализи, окачествявания на църковни водачи. От последния брой има такива и по отношение на държавни лица, на министър-председателя Бойко Борисов. На практика в последния брой се коментира постановление на Министерски съвет, дават се дефиниции за корупция. Разглеждат се решения на държавата, имаме обвиняване на премиера и БПЦ в лицето на нейния представител митрополит Гавриил в престъпен заговор. Има скриване на истината и умишлено заблуждение на зрителите, което граничи с манипулация и фалшива новина. Министър-председателят дори е набеден в престъпление - купуване на гласове. Поредица от неща, които наистина поставят под съмнение дали това не е целенасочена политика на предаването", каза още Емил Кошлуков пред СЕМ.

Генералният директор на БНТ изтъкна и факта, че водещият Горан Благоев кани гости, които подвеждат зрителите, защото те не знаят техните обвързаности.

"Предаването неведнъж представя като коментатори хора, които не са православни, извън православната църква са, така като е дефинирано в Закона за вероизповеданията. Гостите в последния брой - архимандрит Дионисий и архиепископ Христо Писаров от Вселенска съборна църква на Христос - са всъщност най-честите гости в студиото през последните месеци - от септември м.г. до сега. Първият е под запрещение, а вторият е разколник, който през 2004 г. бе изваден от столичен храм с полиция", допълни Кошлуков.

Председателят на СЕМ Бетина Жотева обаче заяви, че експертният мониторинг на съвета не е открил нарушения на Закона за радио и телевизия в последния брой на "Вяра и общество", а само известен дисбаланс. На това Емил Кошлуков отговори изключително емоционално:

"Дори в най-мрачните дни на комунизма, БНТ не си е позволявала да хули светци. За Великден бяха пускани други филми, за да се отклоняват хората от служби. Без да разбираме всички много от религия, за да бъде обявен един вярващ за светец, той трябва да е извършил чудеса. Не може да хулиш Свети Серафим - Софийски чудотворец! Църквата е богочовешки организъм. Хуленето на светец е директно богохулство. Да вадиш компромати за Софийски чудотворец и да направиш предаване за това - няма наши и чужди - Свети Петър не е стъпвал в България, но е наш. Невъзможна е работата на БНТ, ако хулим най-голямата религия. Не искам да стъпвам в тази тема, защото е гнусна".

Той бе категоричен, че докато е директор на националната телевизия няма да позволи да бъде обиден нито един български гражданин заради вярата му - "ако ще да ги представят, както искат, като много интелигентен разговор".

По думите на Кошлуков, предаването "Вяра и общество" се е превърнало в "антицърковна трибуна".

"Става въпрос за накърнени религиозни чувства. Накърнените религиозни чувства на много православни са факт. В предаването няма такова отношение нито към исляма, нито към Католическата, нито към Арменската църква", констатира той. 

Директорът на БНТ бе категоричен, че "Вяра и общество" не е спряно, а повторения не се излъчват поради проблем с изтичащи лицензи за закупени чужди програми.

"Предаването не е спряно, няма решение за това и не мисля да го спирам. Даже мисля, че трябва има повече такива предавания. Само че трябва да спазват закона и правилниците. След 45 години атеизъм ние имаме нужда от повече просвета. И аз ще направя всичко възможно да пуснем и нови предавания", каза още Емил Кошлуков.

По отношение на Горан Благоев, директорът на БНТ уточни, че все още очаква неговите обяснения, а практиката му била първо да наказва, а не да уволнява директно.

"Емблемите се сменят, никой не е женен за своето предаване. И Иван Гарелов беше емблема на "Панорама", а сега го води Бойко Василев. Практиката, че на някой му се полага "по наследство" е доста порочна. Не може да са разглежда като криза смяна на водещ. Криза няма, има грешки и трябва да ги поправим. Има такива грешки и в други предавания и ние ги поправяме. Не се е случило нищо извънредно", добави Кошлуков.

В края на изслушването председателят на СЕМ Бетина Жотева заяви, че не пречи в едно предаване да има критика срещу "земни хора", а обвиненията към водещия са "твърде крайни". Тя се съгласи, че във въпросното предаване липсва присъствието на Българската православна църква.

"Факт е - има тенденция, така е. Но от наша гледна точка не е нарушен законът", заяви Жотева.

 

 dnes.dir.bg

Станете почитател на Класа