СЕМ изслушва кандидатите за генерален директор на БНР

СЕМ изслушва кандидатите за генерален директор на БНР
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    20.01.2020
  • Сподели:

В Съвета за електронни медии започнаха изслушванията на кандидатите за генерален директор на Българското национално радио, който трябва да бъде избран на 22 януари. В надпреварата за поста участват шестима кандидати.

Изслушванията ще се проведат днес и утре в поредност съгласно входящия номер на заявлението на всеки от кандидатите за участие в процедурата за избор на генерален директор на БНР.

Днес пред членовете на СЕМ представят своите концепции Жени Гаджалова, Антон Митов и Андон Балтаков. Другите трима кандидати за поста са Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев, които ще бъдат изслушани в СЕМ утре. 

Председателят на СЕМ София Владимирова подчерта: „Този конкурс се провежда в една много динамична ситуация, в която текат активно дебатите, свързани със свободата на словото и мястото и ролята на обществените медии в нашето общество."

„Надявам се, че тези изслушвания тук ще бъдат и един разговор именно за това - колко важни са обществените медии за едно демократично гражданско общество“, добави тя.

Първа пред медийния регулатор представи концепцията си Жени Гаджалова - бивш главен счетоводител на БНР.

Тя заяви, че радиото се намира в лошо организационно и финансово състояние.

Според нея адекватното финансиране на обществената медия може да се получи с по-висока субсидия:

„Държавната субсидия трябва да гарантира сигурността на БНР. Оставихме радиото 2007 г. с 56 млн. лева държавен бюджет, а от осем години - в момента наблюдавам, че БНР е с бюджет от 42 млн. лева. Не мога да си представя как при положение, че сме оставили 56 млн. лева, през тези 11 години, в които не съм в радиото или не съм била част от този екип, какво е довело до това, че да се стигне до спад на бюджета до такава степен“.

Гаджалова каза още, че ако бъде избрана за генерален директор, ще заложи на развитието на кросмедийни проекти съвместно с БНТ.

„БНР ще трябва да се развива с изпреварващи тенденции, да търси различни форми, включително съчетаването на медии като радио, телевизия, интернет. Тези намерения могат да бъдат осъществени заедно с БНТ, предизвикателство, пред което ще се изправят рано или късно и двете медии“, заяви Гаджалова.

Развитие на Радио България в интернет и промяна в профила и аудиторията на радио София - това са част от акцентите в концепцията на Антон Митов - изпълняващ длъжността генерален директор.

Той е категоричен, че трябва да продължат преговорите за увеличение на бюджетната субсидия за общественото радио:

„Но вече за 2021 година. Не можем да говорим за 2020-а, тъй като тя е дадена и е това, всичко е решено. Трябва радиото да намери начин в рамките на 2020 година с тези пари как да организира разпределението на парите“.

Митов акцентира и върху необходимостта да бъде възобновена добрата връзка между отделните дирекции. Той представи и данните от изследване на фондация „Конрад Аденауер“, според което 71 процента от хората се информират от националното радио, а 30 на сто все още му имат пълно доверие.

Гореща линия за подаване на сигнали от служителите също е от мерките, които Митов предлага.

Изслушванията продължават днес с концепцията на Андон Балтаков, а останалите трима кандидати ще бъдат изслушани утре.

СЕМ ще избере новия генерален директор на БНР в сряда.

До конкурса за избор на нов генерален директор на общественото радио се стигна, след като СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов в средата на октомври миналата година и избра за временно изпълняващ длъжността Антон Митов.

Светослав Костов пък оглави БНР малко повече от 3 месеца преди да се стигне до предсрочното прекратяване на мандата му заради скандала, който се разрази около спирането на ефирното излъчване на програма „Хоризонт“ за близо 5 часа на 13 септември.

Станете почитател на Класа