Кошлуков отпрати Мария Стоянова от БНТ

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков отпрати Мария Стоянова от БНТ. ТВ шефът явно не е пожелал да поднови договора на кореспондентката на обществената телевизия в Берлин, който изтичаше на 30-ти септември. Новината за отказа на Кошлуков да работи с Мария Стоянова бе потвърдена за Нюз БГ Репортер от журналистката, която от 2012 г. до 5 юни 2018 г. бе член на Съвета за електронни медии от квотата на президента Плевнелиев, а от 2016 година оглавяваше регулатора с мандат от една година. Стоянова участва в избора на генерален директор на БНТ и тогава тя даде гласа си за Коко Каменаров, а зададе доста неудобни въпроси по време на препитването на сегашния мениджър на телевизията - майка.

 

Резултат с изображение за Мария Стоянова

 

"На 30-ти септември изтичаше анекса към основния ми договор с БНТ. Допълнителното споразумение не беше продължено. На 20-ти септември получих документ (уведомление - бел.ред.) от Генералния директор на БНТ. Не ми бе посочена причината", коментира за Нюз БГ Репортер Мария Стоянова.

 

"Проблемът не е в това, че споразумението е изтекло. Право на всеки генерален директор е да го продължи, или не. Проблемът, за мен, е, че ми беше съобщено едва 10 календарни дни, преди то да изтече. Отношението към мен можеше да бъде и професионално, и колегиално. Всеки, който е живял в чужбина, ще разбере колко е трудно да преместиш живота си в такъв кратък срок. Имах само седмица, за да се организирам", разказа Мария Стоянова.

 

Журналистката подава молба за преназначение в София. Няколко дни по-късно получава отговор, че трудовото отношение между нея и БНТ се прекратява.

 

В профила си в LinkedIn Стоянова написа: "Една година в Берлин името на БНТ стоя до това на БиБиСи. Краят дойде изненадващо. Жалко."

 

Мария Стоянова работи в медиите от 1995 г, като кариерата й стартира от Дарик радио. Паралелно със следването си в европейската журналистическа Академия в Австрия, тя работи като кореспондент на Дарик радио в Австрия. В периода 2000 - 2001 в продължение на 6 месеца специализира в Германския Бундестаг като сътрудник на дългогодишната председателка Рита Зюсмут и на сегашния министър в кабинета на Ангела Меркел Дирк Нийбел. Тя е специализирала "Връзки с обществеността" в най-големия автомобилен концерн Фолксваген и има многобройни специализации в германски и австрийски медии. През август 2003 г. започва работа в БНТ, а през февруари 2004 г. оглавява кореспондентския пункт на националната телевизия в Берлин. В продължение на 8 години и половина Мария проследява, анализира, и коментира процесите и събитията в Германия, Австрия, Швейцария, Унгария и Полша. Автор е на 7 документални филма на външно – политическа тематика, които са се излъчвали в най-гледано тв време и са се радвали на голям зрителски интерес.

 

КОМЕНТАР НА АВТОРА:

По повод на появили се публикации в медиите, които цитират изявление на Кошлуков, че прекратяването на договора на Стоянова е съгласувано със СБЖ в БНТ, е нужно да бъде направено уточнението, че никой от ръководството на БНТ не се е допитвал до централата и ръководството на Съюза на българските журналисти по казуса. Със сигурност никой от нас не би дал благословията си за уволнението на когото и да било колега - журналист. Най-удачният вариант е г-жа Стоянова да бъде пренасочена и преназначена към съответната редакция в системата на БНТ.

 

Станете почитател на Класа