Васил Иванов се връща в Нова ТВ по лична покана от Домусчиев

Ден след отстраняването на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, Нова ТВ обяви връщането на журналиста Васил Иванов в медията в “нов проект за журналистически разследвания”.

 

“От септември зрителите отново ще имат възможност да проследят как журналистът Васил Иванов разобличава престъпни схеми за корупция, кражби и измами. Той се завръща в медията с подписан авторски договор, след личната покана на собственика на „Адванс Медия Груп” Кирил Домусчиев. Към екипа на новия проект се присъединява и още един разследващ журналист – репортерът на NOVA и TrafficNews Тина Ивайлова”, се казва в съобщението на медията.

Връщането на Васил Иванов в Нова ТВ се случва две години след напускането му по обвинение в “системно упражняване на цензура в работата му”, напомня Wbcafe.

Иванов влезе в личен спор с тогавашния ръководител на новините в Нова ТВ Дарина Сарелска, като я обвини в спиране на конкретни негови разследвания за обществени поръчки срещу кметове. В опит да потвърди твърденията си, Васил Иванов даде обща пресконференция със Слави Трифонов, по време на която излъчи три телефонни записа със своите колеги Марин Николов и Антон Събев, и с члена на ръководството на Нова ТВ Силва Зурлева.

В записите с Николов и Събев, Иванов настоява пред тях да потвърдят, че “ни забраниха да снимаме повече кметове и обществени поръчки”. Двамата отговарят положително на въпросите му.

Дарина Сарелска беше отстранена от поста си на директор “Новини” в медията през август, три месеца след скандала с Васил Иванов. Мотиви за решението тогава не бяха съобщени. Силва Зурлева (тогава член на борда на директорите на Нова Броудкастинг Груп) пое временно отговорността за управлението на новините и актуалните предавания в телевизията.

По същото време Васил Иванов се присъедини към Канал 3, където продължи да прави разследващи репортажи. Той е вторият кадър на телевизията, който прави преход към Нова в последните месеци. През април 2019 г. Миляна Велева беше назначена за директор “Новини и актуални предавания” на Нова ТВ.До този момент Велева заемаше същия пост в Канал 3, а до 2014 г. отговаряше за новините в TV7.

Тина Ивайлова също е бивш кадър на Нова ТВ, където работеше до началото на 2019 г., преди да се присъедини към екипа на сайта “Трафик Нюз”.

“След нейното разследване за купуване на гласове на местните избори през 2015 година има задържани и осъдени. „Ало” измамници също се изправиха пред съда, след като Тина Ивайлова внедри екип на медията в престъпната мрежа. Един от последните случаи, по чийто следи тръгна, е за двама братя с луксозни автомобили, които само по документи са незрящи”, се казва в съобщението на Нова ТВ по повод връщането на Иванов и Ивайлова.

“И честит рожден ден, Бойко Борисов”

Малко по-рано Миролюба Бенатова и Генка Шикерова публикуваха във Facebook съобщения за това, че напускат работата си в Нова ТВ.

И двете споделиха новината за прекратяването на работните си отношения с медията със следния анонс “И честит рожден ден, Бойко Борисов”, като са отбелязали публичния профил във FB на министър-председателя.

 

Станете почитател на Класа