Законът за радио и телевизия нали не е в коледна ваканция?

На никого ли не му прави впечатление, че в ефира на една от националните телевизии (няма да върша работата на СЕМ) драстично се прави нарушение, което (ОК, не е буквално описано като норма в Закона за радио и телевизия) е доста видимо и противоречи на кино- и тв- драматургичните правила.

 

Върви филм и изведнъж като следващ кадър се "лепи"/монтира кадър от друго произведение - автореклама на продукция на телевизията. Така у зрителя се създава впечатление, че продължава да гледа основното произведение до момента в който не получава информацията, че в даден час и ден може да гледа нещо съвсем друго. Пълно объркване!!! И чак след всичко това следва спот "Реклама", рекламен блок и нов каш "Реклама", който трябва да затвори търговската комуникация и да ни върне към филма. Тръгват автореклами - на "Новините, на следващото предаване в програмата, честитка "Весели празници" и без никакъв обозначителен каш "Филм" например или "Кинопремиера" например, отново влизаме директно във филма, който вече зрителят е забравил дори как се казва?!

 

Законът за радио и телевизия ясно казва в чл. 76, ал.2: "Доставчиците на медийни услуги се задължават да спазват нормите на Етичния кодекс на българските медии, разработен от Фондация "Национален съвет за журналистическа етика", и Националните етични правила за реклама и търговска комуникация, разработени от Сдружение "Национален съвет за саморегулация".

 

Всички рекламни форми, в това число и авторекламите, трябва да са ясно обозначени и сигнализирани. И не само, защото така изисква законът и правилата. Но и като израз на уважение към зрителите, които трябва да се настроят за възприемане на друго съдържание и да са наясно, че това не е част от основния продукт, който гледат.

 

Авторекламните форми би трябвало да се монтират и излъчват с кашове в началото и в края или в рамките на рекламен блок.

 

Изключение от това правило правят нестандартните авторекламни форми, които се интегрират директно в съдържанието на съответните телевизионни продукции по време на излъчването им в ефир, тийзър спотовете, както и някои от имидж клиповете, съобразно посланията и графичната стилистика, които носят.

 

Авторекламните форми за представяне на телевизионните продукции от програмите би трябвало да имат регламентиран стандарт като времетраене, форма и съдържание според етапа на излъчване на продукцията.

 

По принцип има политика, принципи и технология за (авто)рекламите. Но, каква е тя в този тв канал и защо така я карат колегите?

 

Явно, между редовете на ЗРТ може да се лавира по всякакъв начин.

Но, нали Законът не е в коледна ваканция?

Или бъркам?

Станете почитател на Класа