Пиано Екстраваганца за единадесети път

Пиано Екстраваганца за единадесети път
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.10.2021
  • Сподели:

През 2011 г. Людмил Ангелов създава фестивала „Пиано Екстраваганца“ с основна цел възстановяване на творби от световното музикално наследство с висока художествена стойност от композитори, които не са придобили популярност или са останали в сянката на общоизвестните и вече утвърдени гении на класическата музика.

 

В предишни издания участваха добре познати музиканти, но чрез фестивала българската публика се срещна и с нови имена, както и със съвсем млади творци. Сред тях са Антонио ди Критофано, Елоиза Кашо, Мелани Местре, А Бу, Инголф Вундер, Вячеслав Грязнов, Лана Тротовшек, Иржи Барта, Михаил Вайнман, Елмира Дърварова, Красимира Стоянова, Александрина Пендачанска, Веселина Кацарова, Ина Кънчева, Евгени Божанов. Над четиристотин различни творби са прозвучали, като много от тях са били премиерни за България или са световни премиери. В рамките на фестивала слушателите се запознаха с творчеството на композитори като Едуард Направник, Николай Капустин, Хоакин Малатс, Мелсиор Родригес д`Алкантара, Хосе де Лараняга, Нарсис Касановес, Феделе Фенароли и др.

 

Затова както и досега интересът към новото, 11-о издание е голям. Фестивалните събития ще бъдат представени от 2 октомври до 9 ноември в зала „България“ и в залата на „Оборище“ 5. От деветте концерта, включени в програмата, седем са организирани от фестивала, един е в партньорство с „Алеф Бет“ (16 октомври), а другият е подарък от маестро Найден Тодоров и Софийската филхармония. На 14 октомври ще гостува една от най-нашумелите в последно време пианистки – Валентина Лисица от Украйна.

 

„Г-н Тодоров смята, че мястото на този концерт е в рамките на нашия фестивал, тъй като освен обичания от всички Втори концерт на Рахманинов тя ще изпълни и Варшавския концерт на Адинсел, стоящо малко встрани от репертоара на пианистите произведение, считано за популярна музика, но всъщност много красива музика, така че се вписва в тематиката на нашите програми с по-рядко слушани композитори“, каза Людмил Ангелов.

 

На официалното представяне на фестивала присъстваха и някои от спомоществователите му, които не пропуснаха да отбележат значението на това събитие. Елианка Михайлова – директор на дирекция „Сценични изкуства“ при Министерството на културата, заяви: „Всяка година господин Ангелов ни изненадва с нещо ново, нещо непознато, което не сме слушали, и така ни прави съпричастни на своите търсения“. Според Биляна Генова, която ръководи дирекция „Култура“ на Столичната община, „фестивалът е въпрос на мисия и на абсолютна отдаденост на това, което правят организаторите“. Ивона Якушко Дудка – заместник-посланик и изпълняваща длъжността директор на Полския институт в София, благодари на Людмил Ангелов за сътрудничеството. Тя подчерта, че концертът на пианиста Шимон Неринг е в навечерието на националния празник на Полша – 11 ноември. Анхелес Аластруе – съветник по културните въпроси в посолството на кралство Испания, припомни, че испанското посолство подкрепя фестивала още от самото му създаване. „Това е прекрасна възможност да представим испанската музика и изпълнители. Щастливи сме, че тази година концертът на Антонио Сориа е в навечерието на националния празник на страната ни на 12 октомври. Тъй като няма да имаме възможност да поканим гости в посолството, ще празнуваме в зала „България“.“  

 

„Дуел на импровизациите“ е включен също в програмата на фестивала. Дуелиращи се са пианистите Мартин Марков и Ангел Николов. Водещ ще бъде Иван Юруков, а журито, което ще оценява изпълненията, е съставено от проф. Виктор Чучков, Минко Ламбов и проф. Сабин Леви.

 

Шестте рецитала представят както известни имена от световната сцена, така и някои съвсем нови. Такъв е случаят с младия полски пианист. „Той вече спечели първа награда на конкурса „Артур Рубинщайн“ в Тел Авив. Предстои му да се яви на конкурса „Шопен“ във Варшава през октомври и имам подозрения, че може да посрещнем в София лауреат, а може би и носител на първа награда на този конкурс“ – сподели Людмил Ангелов.

 

Първият концерт на 9 октомври се осъществява в партньорство с швейцарската фондация „Геза Анда“, която организира едноименния конкурс. Сто години от рождението на големия музикант се навършват тази година. Английският пианист Джулиън Тревелян е победител от тазгодишния конкурс. „Той е много интересен млад човек, който освен че е великолепен изпълнител, има разностранни интереси, пее на езика мандарин в един специален хор. Бих го нарекъл ренесансова личност и горещо препоръчвам да го чуете.“

 

Вторият концерт е на 11 октомври. Антонио Сориа е единственият пианист в света, направил интеграл на цялото творчество на Хоакин Турина, както на концерт, така и на звукозапис. „Програмата му е изцяло с испанска музика, а този най-актуален музикант гостува за първи път у нас“.

 

На 23 октомври ще посрещнем 14-годишния руски пианист Александър Малофеев. Това е новата голяма звезда на руската клавирна школа, вече с много концерти, изпълнени с изключителна за неговата възраст зрялост. Той е сред артистите, активно подкрепяни от диригента Валерий Гергиев.

На 27 октомври ще бъде отбелязана още една годишнина – вековният юбилей на Астор Пиацола. Създаденият от Людмил Ангелов ансамбъл „5/4 Танго“ за втори път ще участва във фестивала. Цигуларят Йован Богосавлевич от Сърбия, Цветан Недялков – китара, Маргарита Калчева – контрабас, и самият Людмил Ангелов са членове на състава. Ще се включи и Стоян Караиванов, който учи при един от най-големите майстори на бандонеона в Италия.

Пианистката Виктория Василенко посвещава своя концерт на 2 ноември на преподавателя си Дмитрий Башкиров, легендарен пианист и учител, който си отиде от този свят неотдавна.

 

По традиция във фестивала има песенна вечер. За втори път ще участва Красимира Стоянова. В голямата зала „България“ на 17 октомври ще прозвучат творби от Франц Шуберт, Рихард Щраус и Сергей Рахманинов.

 

Концертите от фестивала са със свободен вход за студентите от НМА „Панчо Владигеров“, НБУ и учениците от НМУ „Любомир Пипков“. През май 2015 г. фестивалът „Пиано Екстраваганца“ е удостоен с наградата „Музикален проект на годината“ в годишните награди на предаването „Алегро Виваче“ на БНР.

 

Концертът на испанския пианист Антонио Сориа е на 11 октомври

 

 

Украинската пианистка Валентина Лисица гостува на Софийската филхармония на 14 октомври

 

 

Светлана Димитрова

Станете почитател на Класа