Бета версията на Tesla за пълно автономно шофиране е незадоволителна

Бета версията на Tesla за пълно автономно шофиране е незадоволителна
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    24.03.2021
  • Сподели:

Неотдавнашен бета тест на Пълното автономно шофиране (FSD) на Tesla разкри някои недостатъци в системата, поне когато автомобилът бъде принуден да извърши един от така наречените незащитени леви завои.


Чък Кук реши да тества софтуера на автомобилния производител на борда на автомобил Tesla Model Y, като подложи на този тест един завой на път без светофари и с високо ниво на трафик. В своя канал в YouTube той по-късно сподели резултатите от преживяването чрез видео, което включваше изглед от волана, друг от Tesla и трети от въздуха, заснет с дрон.


Като цяло, извършването на незащитен ляв завой изисква намирането на точното време, за да навлезете в съответната лента - откъдето се приближава насрещният трафик - и да завиете, когато има достатъчно време и място. Изглежда обаче, че помощните технологии не разполагат с всички необходими умения в този случай за постигане на ефективна, бърза и безопасна маневра.


Изображенията показват, че на колата отнема твърде много време, за да намери възможността да премине, и след това се опитва бавно да пресече насрещното движение, противно на това, което биха направили повечето шофьори: ускоряване веднага щом има прекъсване на потока. От друга страна, FSD не предупреждава точно кога ще започне маневрата, принуждавайки човека зад волана да остане в максимална готовност да спира или да настъпва газта по всяко време.


Въпреки че автономното шофиране не би трябвало да притеснява по време на движение, Кук показа друго. Оставянето на колата да контролира и напълно да реши пътуването не е опция, тъй като ако той не се беше намесил в определени случаи, лесно би могло да се случи инцидент. Междувременно е вероятно с оценката на този материал Tesla да изведе технологията си на друго ниво, ново и значително подобрено.

Станете почитател на Класа