Награди за българската актриса Мария Бакалова

Награди за българската актриса Мария Бакалова
  • Публикация:  classa
  • Дата:  
    25.12.2020
  • Сподели:

След като преди четири дни българката Мария Бакалова ("Борат: Последващият кинофилм") спечели първата си престижна филмова награда в САЩ - за най-добра актриса в поддържаща роля на Нюйоркския кръг на филмовите критици (NYFCC), тази седмица над нея продължава да се изсипва дъжд от отличия.

 

24-годишната Бакалова бе обявена за най-добра актриса във второстепенна роля и Асоциацията на филмовите критици в Чикаго, от колегите им в Бостън, от Кръга на филмовите критици във Флорида и от Асоциацията на филмовите журналисти в Индиана - като последните я отличиха и като най-добър дебют (или пробив) на годината. От всички филмови отличия, които са раздадени в САЩ до момента, я пропусна само Лосанджелиската филмова критика, чиито лауреати бяха определени в неделя. Там съответната награда отиде за южнокорейската актриса Юн Йо-джон.

 

"Невероятно... невъобразимо... благодаря от сърце на всички, които са гласували за мен", написа Мария в своя Фейсбук профил, където изрази радостта си от признанието.

 

Родената в Бургас актриса печели ролята в "Борат 2" на кастинг с още 600 актриси от различни националности. В България тя е завършила НАТФИЗ в класа на Иван Добчев, има известен опит на театралната сцена и е участвала в три пълнометражни филма - "Трансгресия", "Бащата" и "Като за последно", като според критиката има шанс да се включи в надпреварата за "Оскар" с две различни продукция (нещо, което се е удавало само на най-добрите) - от една страна, за ролята си в "Борат: Последващият кинофилм", от друга - "Бащата" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е българското предложение за Академичната награда за най-добър чуждестранен филм.

Станете почитател на Класа