ЕВРОПЕЙСКИТЕ ОПЕРНИ ТЕАТРИ ЗАСТАВАТ ЗАД ДОМИНГО ... ЗАСЕГА

 

След скандала с Кубрат Пулев и злощастно прославилата се Суши, която поиска половин милион от Кобрата заради сексуален тормоз, движението Metoo, което продуцира и насърчава адвокатски процеси от същата драматургична линия, сега се прицели в нова мишена - оперната легенда Пласидо Доминго.

 

И докато в съдебната зала се установяват фактите, виновността или пълната невинност на героите, нарочени за провинени, загубите и щетите за професионалните кариери и публичния образ на обвинените са огромни.

 

Оркестърът на Филаделфия и Сан Франциско Опера светкавично обявиха, че отменят предстоящите участия на оперната звезда, а Лос Анджелис Опера започна разследване, следвайки публикацията на Асошиейтед Прес, която разкри признанията на жени, обвиняващи Доминго в сексуален тормоз и неприлично поведение. Инцидентите са станали преди повече от няколко десетилетия.

 

На този фон Европа запази самообладание и в оперните театри на стария континент не последваха откази за участията на представления или концерти с участието на 78-годишния Доминго, а в някои от най-престижните културни институции дори прозвучаха думи в негова подкрепа.

 

Представители на световните оперни театри отбелязаха категорично, че към момента няма повдигнати обвинения срещу знаменития тенор и не се провеждат никакви официални съдебни разследвания, което би могло да бъде правно основание за анулирането на неговите договори.

Деветнадесет от планираните 24 предстоящи участия на тенора, до ноември 2020 година, са на европейски сцени. Доминго трябва да има изяви в Залцбург, Милано, Лондон, Цюрих, Кьолн, Хамбург и Женева.

 

Дирекциите на някои от театрите поясниха, че ще следят развитието на казуса и разследването в Лос Анджелис, където Пласидо Доминго е генерален директор на операта от 2003 година, а преди това бе артистичен директор.

 

От мениджмънта на други театри категорично се въздържаха от какъвто и да е коментар, като дипломатично коментираха, че в момента са в лятна ваканция и няма кой да коментира темата.

 

И докато оперните институти в Съединените Щати разглеждат казуса през призмата на възможна реакция и вълна от протести, ако те оставят участието на певеца в афиша си при така създалата се ситуация, то в Европа статусът на Доминго - един от най-популярните и влиятелни фигури в оперния свят, гарантира опасността пък от негативни последствия за самите театри, ако те отменят спектаклите му без да имат законови основания или да са спазени съответните процедури.

 

Журналистката от италианския вестник "Ла Република" Леонетта Бантивольо написа: "Това, че той е Дон Жуан, беше известно на всички в театрите по света. Но, трябва да добавим, че неговите обаяние и чар винаги са привличали горещата реакция на дамите и в не редки случаи се е налагало той да бъде принуден да се отбранява." Бентивольо описва стар случай в парижки хотел, от времето на хитовото трио с Павароти и Карерас, когато Доминго моли журналистите да го придружат до асансьора на сградата, за да го предпазят от група млади жени, които упорито и настойчиво са го преследвали.

 

Това е другата гледна точка към ситуации, които са трудни за разказване в хлъзгавата ера на Metoo.

 

Оперният ас излезе с изявление, в което определи твърденията за инциденти "дълбоко тревожни и представени неточно" в публикацията на Асошиейтед Прес.

 

"За мен е изключително болезнено да разбера, че може би съм разстроил когото и да било или съм накарал някого да изпита неудобство - независимо колко отдавна се е случило това и въпреки най-добрите ми чувства и намерения. Вярвах, че всички мои взаимоотношения са били добронамерени и взаимни. Хората, които ме познават и които са работили с мен знаят, че не съм човек, който умишлено би навредил, обидил или смутил някого", коментира Доминго. "Признавам, че правилата и стандартите по които съдим днес и се съизмерваме са много различни от това, което те бяха в миналото. Аз съм благословен и привилегирован да имам повече от 50-годишна кариера в операта и ще продължавам да се придържам към най-високите стандарти."

 

Подкрепа за Доминго изразиха от фестивала в Залцбург в Австрия, където е планирано негово участие на 31-ви август, а така също и от певци, които са споделяли с тенора една сцена през годините.

 

Президентът на Залцбургския фестивал Хелга Рабл - Щадлер, която заяви, че познава Пласидо от повече от 25 години подчерта, че оценява високо неговите творчески и артистични качества и би било погрешно и морално безотговорно да се взимат фатални решения преди произнасянето на съда в този момент.

 

Ръководството на операта в Хамбург в Германия също заяви, че ангажиментът на Доминго на 27 ноември остава в сила, като от дирекцията са категорични, че липсват основания за каквито и да е правни действия срещу артиста.

 

"Като публична институция ние осъждаме всички форми на сексуални посегателства, но също така сме обвързани и спазваме принципите на върховенството на закона във всички наши действия. Имаме сключен валиден договор и концертът ще се проведе по план", обясниха в изявление от операта.

 

Доминго е известен с изключителното си непосредствено и колегиално общуване с всички служители от екипите на театрите, където гостува - от сценичните работници, през творческите състави до висшите мениджъри. Често пъти общува с работниците на сцената директно и спонтанно, което предизвиква обичта на служителите в театрите, независимо къде се намират те. Той основа международния оперен конкурс "Опералия", в който ежегодно взимат участие над 1 000 певци, приемащи форума като възможност за старт на голямата им кариера през последните 26 години.

 

Три испански сопрани открито се изправиха в защита на техния колега, като заявиха, че никога не са били обект на такова поведение, което е описано в репортажа на Асошиейтед Прес и би било основание за обвиненията, които се лансират днес. Всички случаи, които се описват са се случили преди две десетилетия, като т.нар. инциденти започват в края на 1980 година.

 

Испанската новинарска агенция "Евро Прес" цитира позицията на испанската певица Давиниа Родригес, която посочи, че никога не е изпитвала и най-малкия признак за неща, в които обвиняват сега маестрото. Тя добави, че Доминго винаги се е отнасял към нея и всички служители на театъра с максимално уважение, смирение и щедрост."

 

Пилар Хурадо каза, че Доминго винаги се е държал като джентълмен с нея, а колежката и Айноа Артета изказа състоянието си на пълен шок от обвиненията.

 

Българката Соня Йончева също публично изказа своята подкрепа за Пласидо и удоволствието да работи с него. Прочутата оперна певица също потвърждава, че той е човек, който изключително много уважава колегите си, работата, оперните екипи и феновете си.

Станете почитател на Класа