„Стига ми само един патрон“

Как Йоахим фон Рибентроп искал да убие Сталин

 

 

 

Често смъртта на един човек променя очертанията на цели държави. Ролята на личността в историята е водеща. В историята на Втората световна война има много данни за покушенията срещу Адолф Хитлер, но за опитите за убийство на Сталин историците мълчат, въпреки че в Германия се родили и такива планове. Един от изпълнителите на покушение трябвало да бъде външният министър на Третия райх – Рибентроп.

Отровената писалка

Рибентроп и Сталин се срещали два пъти. И двата пъти през 1939 г. по времето на подписването на договора за ненападение между Германия и Съветския съюз. В Кремъл Рибентроп, по думите му, се чувствал заобиколен от стари приятели, но по времето, когато успехът се отвърнал от Германия, той забравил за своите чувства. Според спомени на шефа на политическото разузнаване на Третия райх – Валтер Шеленберг, в една беседа с фюрера в средата на 1944 г.

 

 

Рибентроп предложил лично да убие Сталин. Получила се една уникална ситуация. В ролята на убиец не се предлагал наемник или спецназовец, а политик, министър на външните работи на една голяма европейска държава. Рибентроп не блъфирал; той отлично разбирал, че няма да може да проникне в Кремъл в разгара на войната, но това и не било нужно. Той планирал да примами Сталин на някоя международна конференция и там в тълпата да го убие. Можел да стреля в съветския вожд с пистолет, маскиран във вид на обикновена писалка. Най-интересното е, че този план бил одобрен от Борман и Химлер. За плановете си, които били поддържани от правителството, Рибентроп разказал на Шеленберг.

Несбъднатите мечти

Според плана на Рибентроп ведомството на Шеленберг трябвало да го снабди с пистолета-писалка, затова той бил посветен във всичките детайли на операцията. Шеленберг обаче приел плана на Рибентроп за несбъднати фантазии, но си замълчал. Не искал да рискува в тази ситуация с отказа си да участва в убийството на Сталин. Но знаел със сигурност, че е невъзможна среща на Сталин и Рибентроп през 1944 г. Шеленберг заявил на Рибентроп да организира международна конференция с участието на Сталин и той ще му помогне.
През пролетта на 1944 г. Гьобелс изпратил до фюрера бележка с предложение да започнат мирни преговори със Сталин. Ако преговорите се бяха състояли, вероятно планът би могъл да бъде реализиран. Но фюрерът не послушал Гьобелс, тъй като чакал Сталин да се изпокара със своите западни съюзници. За щастие това не се случило.

 

 

Издателство PACПEP

 

Станете почитател на Класа