Цвете за теб, Саша !

София, 6-03-2019 г., Иван Върбанов | Навръх рождения ден на проф. Александър Федотов - 6-ти март, неговата съпруга г-жа Снежана Тодорова - председател на СБЖ, организира изложба под надслова "Цвете за теб ...". Събитието се състоя в Руския културно-информационен център в София. Преди 45 години в един студен мартенски ден в Санкт Петербург студентът Саша решава да изрази своята огромна любов към първокурсничката от България, която пленява сърцето му, като й подарява букет лалета. Те струват цяло състояние тогава, през 1975-та година. Не само защото е зима, и не само защото е през тези години. Букетът лалета се превръщат в печата на една дълга и вечна любов, която свързва душата и сърцата на Снежана и Александър. Така започва всичко ... и продължава със същата сила и днес.

 

... Независимо, че него вече го няма тук, във физическия свят ...

 

DSCN6137

 

Почитаме рождения ден на проф. Федотов, защото за всички нас той е сякаш тук, заминал за поредното си далечно пътуване. Но подсъзнателно го чакаме да се върне. И никой не може нито да повярва, нито да почувства, че обичания от всички Саша просто се е сбогувал с нас и че няма да се върне.

 

Връзката - духовната, сърдечната, мисловната, телепатичната, медиативната, е толкова силна с него, защото той бе Светлина, познание, талант, мъдрост.

 

Журналистически публикации поставиха заглавия за него: "Живият мост между Изтока и България", "Човек-Вселена", "Колумб на българското изтокознание". Заслужено признание, което дойде първо от различни посоки на света: Република Корея, Китай, Монголия, Индия, Тайланд, Унгария, Румъния, Австрия, Иран, Казахстан, Азербайджан, Русия. Признание към изключителния учен, ерудит, изследовател. Познавач на кодовете в древните старомонголски, старокорейски, тибетски книги. Признат като изключителен специалист от световните асоциации по кореистика, монголоистика, тибетология, алтаистика. Мисля, че тепърва в България, а и в университетите, където той гостуваше, за да преподава на студенти от цял свят, ще преоткриват силата на светлината на неговата звезда. Защото той бе пословично скромен, никога не се самоизтъкваше, бягаше от суетата и показността. Много от неговите най-близки студенти, асистенти и съмишленици ще разкриват приноса и стойността на неговите разработки, преводи, трудове.

 

Казваше, че трябва да се стремим да бъдем най-добрите експерти - всеки в своята област, за да бъдем търсени и уважавани като авторитети. В съзнанието и паметта ми - емоционалната и визуалната, са се запечатали усмивката, лекотата на общуването и неговата непринуденост, бързата и точна мисъл, безграничната доброта и непосредственост.

 

Дойде в България, когато тук никой не познаваше така добре Изтока. Оглави Центъра за изучаване на източници и култури. Създаде и бе директор на Центъра по кореистика, бе почетен директор на Институт Конфуций ... След световното признание, породено от болката от неговата загуба, но най-вече заради заслугите и приноса на проф. Федотов, нека България да отдаде своята почит към Саша като бъде наименуван Центъра на името на проф. д.ф.н. Александър Федотов. Там, където той остави обичта, сърцето и труда си в името на студентите. Би било прекрасно, ако това се случи преди да бъде отбелязана годишнината от неговата кончина - 28 октомври.

 

"Цвете за теб ..." събра в РКИЦ толкова много хора - приятели, съмишленици, журналисти, учени, студенти, общественици, шефове на дипломатически мисии у нас, сред които на Палестина, Венецуела, Куба, Азербайджан, Казахстан. Събра ги любовта, уважението, ярката диря и Светлината, която Александър Федотов даряваше на хората. Докосна ни и днес, въпреки, че отсъстваше. С красотата на заснетите от него цветя, чиято красота посвещава на съпругата си Снежана, но и на дамите в навечерието на 8-ми март.

 

Цветята, красотата и любовта са вечни. Това ни каза тази вечер проф. Федотов със своята изложба. Всеки един ден той е с нас, покрай нас, с всичко, което е създал и направил. Ние сме заедно на неговия 63-ти рожден ден. И ще бъдем заедно винаги!

 

Следващата изложба, която ще представи част от огромния снимков архив на Сашата, ще бъде показана само след броени дни - на 11-ти март в галерията на Агенция "София прес". Изложбата е под надслов "С обич от Изтока". Експозицията ще покаже фотоси от последните му пътувания в Китай, Корея и Индия.

 

DSCN6172

 

DSCN6207

 

DSCN6182

 

 

DSCN6198

 

DSCN6187

Станете почитател на Класа