Кристина Морато разказва истински истории в „Дамите от Ориента" на издателство Ентусиаст

  • Седем смели жени изоставят лукса и удобствата на западния свят, за да предприемат едно опасно пътуване до непознатия Изток.Седем авантюристки откриват страстта си към Ориента и номадския живот на бедуините. Техните завладяващи и непознати истории са събрани в „Дамите от Ориента“ – третата книга на испанската журналистка Кристина Морато, която „Ентусиаст“ публикува след успеха на „Непокорните диви“ и „Прокълнатите кралици“.
  • Морато разказва за седем дами и аристократки, които се впускат в опасното приключение да пътуват отвъд Кайро и Истанбул във времена, в които грабежите, деспотичните турски паши, епидемиите и тежките преходи в пустините разколебават и най-калените пътешественици. Тези запленени от арабския свят жени оставят своята незаличима диря в Близкия изток. Те са Лейди Мери Монтегю, първата жена от западния свят, посетила османските хареми, ексцентричната лейди Хестър Станхоуп, красивата лейди Джейн Дигби, изживяла пламенен любовен романс с бедуински шейх, и решителната Изабел Бъртън. В началото на XX век се появяват и смели изследователки, археоложки и сътруднички на разузнавателните служби на Британската империя като неуморната Фрея Старк, Гъртруд Бел, която в качеството си на секретар за Ориента помага за очертаването на границите на днешен Ирак. Една от тези дами е и прочутата авторка на криминални романи Агата Кристи, чиято най-емблематична творба „Убийство в Ориент експрес“ се ражда именно след продължителните ѝ пътувания до Изтока.
  • „Не мисля, че някой се отправя на подобно пътуване, за да се върне същият“, споделя авторът Кристина Морато. „За добро или зло, такива пътешествия те белязват завинаги.“
  • Решителни, любопитни и авантюристични, дамите, покорили Ориента, ни завещават своите пътеписи, прочувствени писма, красиви описания и черно-бели снимки, за да ни покажат защо пътешествията им до Изтока са променили живота им напълно.
  • За автора
  • Кристина Морато учи журналистика и фотография и още съвсем млада започва да пътува по целия свят като репортер. След дълъг период, прекаран в Латинска Америка и Африка, през 2005 година за първи път се озовава в Близкия изток и той се превръща в място на действието на две от последните ѝ книги.
  • През всички тези години тя редува пътуванията с работата си като режисьор на телевизионни предавания, сътрудничи и в радиото. Интересът ѝ да извади от забвение личностите на големи пътешественички и изследователки на историята води до публикуването на „Непокорните диви“, „Прокълнатите кралици“, „Безстрашни пътешественички и авантюристки“, „Кралиците на Африка“, „Пленница в Арабския полуостров“ и „Дамите от Ориента“, които се радват на голям читателски успех и на висока оценка от страна на критиката. Преведени са на няколко езика.
  • Кристина Морато е основател и настоящ вицепрезидент на Испанското географско дружество, член е също така на Кралското географско дружество в Лондон.
  • Научете повече за Кристина Морато на: http://www.cristinamorato.com/

Станете почитател на Класа