"Мамма миа" в Операта

Мюзикъл в Софийската опера и балет? „Мамма миа" с евъргрийните на АББА на сцената, където звучат Вагнер, Верди и Пучини? Да, ще се случи. На 18, 19, 20, 21 и 22 юли са премиерните представления на закрито в столицата, а на 26, 27, 28 и 29 юли – под откритото небе и сред акустиката на Белоградчишките скали в рамките на фестивала „Опера на върховете", който националната трупа организира за трети път.

„Това лято ще се запомни като лятото на „Мамма миа", пророкува директорът на Операта Пламен Карталов. Именно той стои зад българската постановка на най-гледания в света мюзикъл, създаден по идея на Джуди Креймър с музиката на Бени Андершон и Бьорн Улвеус и либретото на Катрин Джонсън. Прочутите музиканти от група АББА са автори и на текстовете на песните Super Trouper, Dancing Queen, Knowing Me, Knowing You, Take a Chance on Me, Thank You for the Music, Money, Money, Money, The Winner Takes It All, Voulez-Vous и SOS, преплетени умело в сюжетната линия.

Историята е любовна и мнозина я познават от филмовата версия на мюзикъла с участието на Мерил Стрийп, Пиърс Броснан, Колин Фърт и Стелан Скарсгард, Аманда Сейфрид и Доминик Купър. На една развълнувана майка ѝ предстои да омъжи красивата си дъщеря, която сама е отгледала сред приказната красота на гръцки остров. Поканила е двете си най-добри приятелки от бурните млади години, за да бъдат с нея в щастливия миг. Нещо обаче разколебава дъщерята в навечерието на сватбата. Намерила е дневника на майка си и открива, че разказваното ѝ за нейния баща, когото никога не е виждала, няма нищо общо с реалността. Не един, а трима са мъжете, които могат да претендират за бащинство. Защо тогава да не ги покани и най-сетне истината да излезе на бял свят...

Това е вторият световноизвестен мюзикъл, към който посяга акад. Карталов. Преди година той беше гост-режисьор в Музикалния театър с постановката на „Булевардът на залеза" от Уебър. Жанрът явно е „заразен", защото след тежките оперни постановки маестрото решава да насити лятото на трупата с по-лежерна музика. И какво по-добро от „Мамма миа". Две млади певици – сопраното Весела Делчева, която изпълни главната роля в „Булеварда", и Михаела Маринова от „X factor", ще се редуват в образа на дъщерята Софи, а Денко Проданов ще бъде годеникът Скай. Партията на „палавата" майка Дона е поверена на примите Людмила Козарева и Еделина Кънева, а като тримата „бащи" на сцената ще се редуват Николай Сотиров, Орлин Горанов и Симеон Владов, Александър Георгиев, Владимир Михайлов и Николай Павлов.

За хореографията се е погрижила Риолина Топалова. Цялостното музикално преживяване, разбира се, зависи от режисьорските фантазии на Пламен Карталов и от темпото, наложено от диригентската палка на Светослав Лазаров.

Станете почитател на Класа