Как Дейвид Крац напусна Wall Street Dropout и стана президент на Нюйоркската художествена академия

След 20 години като изпълнителен директор на собствената си компания за връзки с обществеността, Дейвид Кратц напуска и намира призванието си в света на изкуството.

 

 

 

 

 

От фабрикант до консерватор на мумии и мениджъри на частни колекции, изкуството е изпълнено с очарователни работни места, които може би не сте осъзнали, дори да са съществували. В колоната на artnet News "My Art Job" ние се впускаме в тези завладяващи занаяти в света на изкуството и искаме вътрешни да споделят кариерата си и съветите си за други, които искат да следват по стъпките си.

 

David Kratz in his studio. Photo courtesy of Piotr Redlinski.

 Дейвид Крац в студиото си.Снимката е предоставена от Piotr Redlinski.

 

Тази седмица говорихме с Дейвид Кратц, художник и президент на Нюйоркската художествена академия, в който в понеделник, 9 април 2018 г., се появи звездата на Tribeca Ball, почитайки Микален Томас.

 

Образование: Учих английска литература и студийно изкуство в Дартмут в Ню Хемпшир. Трудно ми е да го призная, но също получих право в университета в Бостън. Много по-късно получих майстори в Нюйоркската художествена академия.

 

Как започнах професионалното си стартиране:  Толкова ми хареса, че отидох право в Лондон, след като завърших да работя за холивудска фирма за връзки с обществеността. Аз бях техен писател на персонала през деня, а през нощта трябваше да придружавам актьори из града. За един млад мъж, пуснат в голям град, беше наистина интересно. Спомням си как срешнах Джейн Сиймор и Zsa Zsa Gabor!

 

Brooke Shields and David Kratz. Photo courtesy of BFA.

 

Брук Шийлдс и Дейвид Крац в Нюйоркската художествена академия Tribeca Ball.Снимката е предоставена с любезното съдействие на BFA.

 

 

От училището по  право до предприемачество: Моето семейство мислеше, че училището по право ще бъде чудесно нещо за мен. Когато моята работна виза в Лондон изтече, нямах избор. Съгласих се и отидох в училище по право. След дипломирането си получих работа в фирма на Уолстрийт. Това вероятно беше най-лошата възможност за кариера, която можех да направя. Без определен план,  и се отказах.

 

Реклама и PR съвпаднаха с интересите ми в писането и визуалното изкуство-плюс, единственият ми професионален опит беше в отношенията с обществеността. Започнах работа на свободна практика. В крайна сметка имах четири или пет души да идват на работа всеки ден в студиото ми. Имах копирна машина Xerox и факс машина от двете страни на леглото ми.

 

David Kratz and Naomi Watts at the New York Academy of Arts Take Home a Nude. Photo courtesy of BFA.

Дейвид Крац и Наоми Уотс в Нюйоркската художествена академия . Снимката е предоставена с любезното съдействие на BFA.

 

Намиране на моето истинско призвание:

 

Когато продадох моята фирма, започнах да се занимавам с изкуство. Визуалното изкуство винаги е било толкова важно за мен и аз винаги съм бил художник. Ако в края на живота ми бих могъл да кажа, че направих няколко добри парчета, това би било валидно. В крайна сметка реших да се откажа от живота си и да се посветя на програмата за висше образование в New York Acadamy of Art.

 

Как получих работата, която имам сега:

 

Когато завърших през 2008 г., създадох студио и аз рисувах доста щастливо. През следващата година школата дойде при мен и каза: "Ние случайно търсим нов президент и ние знаем за вашия бизнес опит. Бихте ли се заинтересували?

 

Мислех си, това е единствената работа в Ню Йорк, която ще взема точно сега. Вярвах в институцията толкова страстно. Това е девет години по-късно и изглежда като пет дни. Чувства се като повече от обаждане, отколкото от работа. Аз съм вдъхновен от това.

 

David Kratz, Sister (2009). Courtesy of David Kratz.

Дейвид Крац, сестра (2009 г.).С любезното съдействие на Дейвид Крац.

 

 

Основният ми приоритет:

 

Най-голямото предизвикателство беше, че възприятието на училището беше остаряло. Хората мислели за това като бастион на академичното, много традиционно фигуративно изкуство. Смятаме, че е важно да получите това обучение и да имате умения да формулирате собствената си творческа визия. Важно е да знаете какво се е случило преди, за да можете да надграждате, дори ако нарушите правилата. Исках всички да знаят, че сме част от съвременния диалог - фигуративното изкуство се възстановява много.

 

На умения, които могат да се прехвърлят:

 

Когато сте предприемач, вие сте свикнали да сте висок / нисък. Вие се грижите, че баните са снабдени с енергия, докато се опитвате да се захващате с голям бизнес - направете всичко. Аналогично, академията е малка организация с нестопанска цел, но ние преподаваме, обучаваме, издаваме, хостваме панели. Това е както образователна институция, така и културна институция.Това нещо от всичко, което ми харесваше, ми беше познато!

 

Misha Nonoo, David Kratz, and Princess Beatrice of York at the New York Academy of Arts Take Home a Nude. Photo courtesy of BFA.

Миша Неноу, Дейвид Крац и Принцеса Беатриче от Йорк в Нюйоркската художествена академия Take A Aude. Снимката е предоставена с любезното съдействие на BFA.

 

 

Какъв е типичният ми ден:

 

Моят ден е толкова разнообразен. Винаги рекламираме нашите представления, опитваме се да примамим хората да дойдат да видят работата, която се случва тук. Винаги се опитвам да намеря хора, които ще бъдат развълнувани от мисията на училището с цел да ги включат. Има и планиране на събития. Нашите партита са доста добре познати в света на изкуството: Take Home a Nude и Tribeca Ball, които се провеждат през всичките 100 студия на нашите студенти. Изготвянето на такива събития отнема много време.

 

Любимата ми част от моята работа:

 

Любимата ми част е да се разхождам из студиата. И тогава в средата и края на всеки семестър има публични критики. Да взема три дни два пъти в годината и просто да оценявам изкуството и да говоря за изкуство и визуални въпроси с група хора, чиято работа уважавам толкова много - какъв подарък! Това е толкова стимулиращо и удовлетворяващо.

 

David Kratz critiquing student Atalanta Xanthe. Photo courtesy of the New York Academy of Art.

Дейвид Крац критикува студента Аталанта Ксанте. Снимката е предоставена от Нюйоркската художествена академия.

 

 

Съвети за тези, които сега започват:

 

Честно казано, никога не съм имал голям план. Просто се показвайте всеки ден, взимайте най-добрите решения, които можете, и ги следвайте на където ви водят. Бъдете отворени към нещата, които се развиват по неочаквани начини, и не губете време да ги отричате, защото нищо не е съвършено.

 

Едно нещо, което бих искал да кажа на моето 22-годишно момиче:

 

Не се притеснявайте, всичко ще се нареди. Бях толкова изгубен на този етап и толкова не съм сигурен какво да правя. Така че бих казал, че просто започвам и се отпуснете.

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа