Народният театър и още 5 балкански театри се обединиха в асоциация

Народният театър и още 5 балкански театри се обединиха в асоциация
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    11.03.2018
  • Сподели:

Народният театър „Иван Вазов” и пет национални театри от балканските страни положиха днес основите на Асоциация на балканските национални театри (АБНТ)
 
В присъствието на медиите директорът на първата ни сцена Мариус Донкин и представители на театрите от Македония, Албания, Косово, Словения и Румъния подписаха Меморандум за създаването на асоциацията, чиято цел ще бъде да обедини усилията и добрите практики на балканските национални театри. Съгласието си да се присъединят към асоциацията са дали и Турция, Сърбия и Гърция, които предстои да подпишат меморандума в идните седмици, тъй като бяха възпрепятствани да присъстват на основаването на организацията в София.

 

На церемонията по подписването присъстваха – Мариус Донкин, директор на Народен театър „Иван Вазов”, Йерней Пристов – Мениджър международни отношения и публични комуникации в Националния театър на Словения, Агим Сопи – директор и Агон Мифтари – артистичен директор на Националния театър на Косово, Хервин Чули – Директор на Националния театър на Албания, Нина Николич – артистичен директор на Националния театър на Македония и Адриана Попеску – Мениджър международни отношения и комуникации в Румънския национален театър „Йон Караджиале”.

 

Една от главните цели на Асоциацията на балканските национални театри ще бъде организирането на всеки две години на Форум на балканските национални театри, чието домакинство ще се осъществява на ротационен принцип. Първият домакин – през 2020 г., ще бъде Народният театър „Иван Вазов” в България, като инициатор на идеята. Тогава се навършват и 170 години от рождението на патрона на театъра Иван Вазов. Идеята за този форум бе лансирана от директора Мариус Донкин още в първите дни на мандата му, а година и половина по-късно вече е факт, съобщиха от Народния театър "Иван Вазов".


Прочетена 679 пъти